Manawydan Fórum

Úplná verze: Helmité
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Obecná pravidla
1. Vstup do chrámu není povolen odpůrcům Helma.
2. Uctivé a slušné chování je víc než na místě.
3. Na území celého kláštera a hřbitova je všem kromě bratří na stráži zakázáno nosit zbraně.

Chování v chrámu Helma při mších
1. Vstupujte bez pokrývky hlavy, vyjímku tvoří ženy.
2. Při vstupu se lehce pokloňte Helmovi.
3. V chrámu nepořvávejte a snažte se kontrolovat zvukové projevy svého těla.
4. Při odchodu se opět pokloňte.

Pravidla a privilegia pro Helmity
1. Šiřte víru v Helma, účast na bohoslužbách je samozřejmostí pokud se nacházíte v blízkosti chrámu.
2. Pomáhejte všem, kterým pomoci můžete a kteří ji potřebují.
3. Pomáhejte strážím, v tom aby lidé ctili zákony.
4. Starejte se o čistotu v klášterních prostorách.
5. Dbejte o hřbitov, uklidňujte duše zemřelých a nemrtvé posílejte opět spát.
6. Vaší výsadou je nedotknutelnost světskou spravedlností. Proto nikdy nezneužívejte svého postavení.
7. V řádu jsme si rovni. Rozkazy udílejí vždy starší bratři, sestry a to formou žádosti, je zvykem, že mladší bratři a sestry neodmítají.
8. Nejvyšší autoritou v řádu je velekněz a jeho zástupci, obvykle bývají dva.
9. Velekněz a jeho zástupci jako jediní mohou vynášet tresty nad příslušníky řádu, popřípadě je i vyloučit.
10. Vždy ke svým bratrům a sestrám buďte zdvořilí a neuchylujte se k násilí.
11. Mimo uzemí kláštera se řidte pokyny svých starších bratrů popřípadě rytířů, seržantů.
12. Střežte svou cestu a chraňte ji, nikdy z ní neustupte.

OOC: Děkuji Omegaboyovi, že tyto pravidla na začátku bety1 sepsal
Obnova Helmovi církve

Dnes 15.Sarvy, 273. roku jsme svolali mimořádnou schůzi neboť se k nám doneslo poselství z hradu. Zpráva pojednávala o tom, že nemáme čekat na to, až se vyšší kněží vrátí z hradu a pokusit se obnovit zašlou slávu našeho řádu.
Věřící se od nás odvracejí a hledají útěchu u jiných bohů. Je proto nutné, aby jsme zas začali fungovat jako organizovaný celek, pustili se do nabírání nových akolytů a vryli se do podvědomí lidí, jako řád kde mohou získat útěchu, pomoc, útočiště, či jenom poradit jak nesejít z cesty. Jako základní prostředek, pro dosažení tohoto cíle jsme se dohodli, že oprášíme pravidelné bohoslužby.
Počínaje 18.Torem přesně od jedné hodiny se každý měsíc (každou středu v 19:00) sejdeme v Helmově chrámu, kde budeme šířit slovo Helmovo a následně probereme dalších pár záležitostí.
Rád bych oznámil, že dne 8.Toru, 0:00 v noci (dnes v 18:00) bude v Helmově chrámu konat bohoslužba pod taktovkou našeho akolyty Antonína Koniáše. Vyzývám tedy všechny příznivce, ať už jste Helmovi služebníci, věřící, či jen svobodomyslní obyvatelé Isharu, aby jste se přišli poklonit bdícímu, poslechnout slovo Koniášovo, či jen požádat o radu či pomoc.

Zároveň bych chtěl jménem pana Koniáše poprosit Řád stříbrného kladiva, jestli by mu k této příležitosti nezapůjčil relikvii Helmovu.

Colwyn
Na vědomost se dává, že dne 4.Toru, 0:00 v noci (dnes v 18:00) proběhne v Helmově chrámu tradiční mše.
Zváni jsou nejen věřící, ale všichni občané Isharu a okolí, neboť Bolest se dotýká náš všech.

Zároveň vyzývám představitele všech svobodomyslných církví, aby se dostavili na poradu, která bude následovat hned po mši.

(A prosil bych nějakého moderátora o označení topicu jako "Důležité")
Svolávám všechen lid na den 10.Toru, tentokrát výjmečně v 1:00 ráno (dnes v 19:00) do Helmova chrámu, kde proběhne mimořádné kázání.
Zváni jsou tradičně všechny svobodomyslné bytosti. Avšak tato záležitost se dotýká pouze věřících a obyvatel města. Ti co mají pocit, že se jich naše záležitosti netýkají udělají lépe, když zůstanou doma.

Znovu bych rád vyzval představitele ostatních církví, aby se dostavili na poradu, která bude následovat po mši.

(A znovu bych rád prosil bych nějakého ochotného moderátora o označení topicu jako "Důležité"... děkuji)
(Edit by Stig: Oznaceno jako "dulezite".)
Drazí obyvatelé Isharionu, jak víte, víra v našeho boha téměř Helma upadla, a proto jsem se rozhodl já Alistair s Nelekem s aktuálním představitelem chrámu na pravidelných bohoslužbách, které nám pomohou upevnit víru v našeho boha. Také bychom chtěli dát na vědomost, že vstup do řádu není omezen na pohlaví, schopností.. příjmeme do svých řad akolyty, bojovníky, jež budou šířit víru Helma. V následujících týdnech budeme pracovat na ubikacích pro akolyty, kněze a bojovníky Helmovy. Také uklidit hřbitov, je na něm mnoho nepořádku, nedokáži pochopit jak někteří mohou vyhazovat odpadky, nepotřebné věci na památky těch, kteří nejsou mezi námi. Dále bych chtěl upozornit na blížící se první bohoslužbu, která proběhne 21.Luny přesně o půlnoci (neděle 21.3 v 18:00). Vítání jsou všichni ti, co chtějí vzdát čest Helmovi, přijít si pro radu. Zváni jsou všichni obyvatelé Isharionu, bez rozdílu rasy, vyznání. Jen žádáme prudiče, kteří chtějí bohoslužby kazit, ať zůstanou doma a neobtěžují ostatní svoji přítomností. Ti, co by se chtěli podílet na obnově církve, nechť napíší své jméno níže, také chci požádat všechny kněze, akolyty a služebníky, aby se vrátili do chrámu a pomohli s obnovou řádu

Cíle:
-obnovit řád a systém
-naverbovat nové Helmity
-obnovit bohoslužby
-zavést víru v Helma a jeho Helmity

Alistair, služebník Helmův
Zpráva z vývěsky u Helmova chrámu v Isharu



Bratři a sestry ve víře, lide isharský!

Nadešel čas, kdy nás povinnost volá do zbraně. Proklatá Bolest již před časem ustoupila z kdysi mocné bašty Helmova národa, Cyprony, a uvolnila nám tak cestu k místům zasvěceným našemu pánu. Tato svatá půda je však okupována bezbožníky, již si uzurpovali celé cypronské území a brání tak poutníkům v přístupu do svatostánků naší víry. Svatyně chátrají, či jsou snad dokonce pustošeny a znesvěcovány těmi odpornými pohany a náš pán i jeho národ tím trpí.

Proto vás vyzívám, chrabří Helmité, probuďte se ze své letargie, přijměte symbol, jenž zdobí stěny našeho chrámu, povstaňte v ušlechtilé věci a pomožte získat lidu Velkého Ochránce to, co mu z jeho vůle kdysi patřilo. Vy, kdož jste znalí boje, chopte se zbraní a přidejte se k úsilí válečníků. A pokud snad neoplýváte silou, pak shromažďujte zásoby a suroviny, kterých bude při obléhání a obnovy Cyprony zapotřebí.

Hledáte-li odpuštění, nebo snad přízeň boží, přijměte symbol a spojte se pod jeho korouhev, získejte ve spravedlivém boji slávu, bohatství, místo k žití a Helmovu milost. Brány Cyprony jsou nadohled!

Přijměte symbol, služebníci boží, Helm tomu chce!


Kristián Akkonský, První z Ochránců
Toho času pod záštitou Semper Fidelis
Rád bych pozval všechny služebníky církve Helmovi na informativní poradu, která se bude konat dne 28.Toru o půlnoci (dnes v 18:00) v sídle Helmova řádu. Budeme projednávat současné směřování našeho řádu a vývoj u Cyprony.

Dále svolávám všechen svobodný lid na mši, která se bude konat ještě ten den před rozbřeskem. (dnes v 19:00)
Doufám, že se se sejdeme v co nejhojnějším počtu.
Nechť Helm bdí nad vaší cestou.
Já služebník Helmův, Alistair potrvzuji svoji účast na bohoslužbě, dále se s naprostou jistotou zúčastním porady ohledně řádu..
Zpráva z vývěsky u Helmova chrámu v Isharu



Bratři a sestry,

Helmův chrám otevře následující podzim 17. Toru od prvé hodiny raní své brány všem potřebným, jimž štěstěna nepřála. Kohokoli zastihla nouze či chudoba, bude obdarován dle svých potřeb a mých finančních možností.

Živíte-li se mečem, který se však zlomil, dostanete nový. Trpíte-li hladem, budete nakrmeni. Jste-li stíháni chladem, obdržíte teplé oblečení. Požádat o pomoc v sídle božím není žádná hanba, proto odložte stud a přijměte pomoc a ochranu od svatého kříže.

Helm s vámi,


Kristián Akkonský, První z Ochránců
Toho času pod záštitou Semper Fidelis




Autor jako OOC napsal(a):Helmův chrám v Isharu, sobota 17. 4., 19:00
Zpráva z vývěsky u Helmova chrámu v Isharu



Služebníci kříže,

vyzývám všechny, kdož jsou kněžskou službou zavázáni šířit a opatrovat víru v Helma, aby se znovu chopili svých povinností. Jsem nanejvýše šťasten, že se někteří z vás uvolili opustit ticho klášterních zdí a opět vstoupili mezi věřící, avšak to samotné je málo. Již si ani nevybavuji, kdy byla naposledy uspořádána mše, či na veřejnosti vystoupil vysvěcený kněz se svým plamenným misionářským kázáním. Lidé využívají zázračných služeb svatého kříže, to ano, ale zde jejich víra končí. Přeruště na moment své meditace, Helmovi poslové, chopte se zbraní víry a bojujte alespoň slovy proti pohanství a bezvěrcům.


Helm s vámi,

Kristián Akkonský, První z Ochránců
Toho času pod záštitou Semper Fidelis
Bratr Clementius Ostromluvný, dorazil na žádost dopisu jednoho z členů řádu Helmitů Isharu, aby pomohl upevnit a rozšířit víru v Isharionu, neboť řád, z kterého Clementius Ostromluvný pochází, má bohaté zkušenosti s vymítáním rouhačství, heretiků a nekromnatů. Dnes večer (19:00) bude jeho již třetí kázání a nabádání k cestě boží. Jeho kázání byla schválena samotným Opatem, jenž jej s radostí přijal do církve Helmitů a schválil jeho postoje a způsob duchovního boje proti nepřátelům Helma.
Zápis v deníku kněze helmity:

Dorazil bratr řádu helmitů Clementius Ostromluvný, zpočátku jsem nechápal, proč má přízvisko Ostromluvný,ale ihned když jsem navštívil jeho první kázání. Burcoval věřící takovým způsobem, že kdyby zcela jistě nebyli v příbytku Helma, souhlasně by vykřikovali. Bratr Clemenitus Ostromluvný dorazil do našeho řádu před třemi dny a je to opravdu velmi silný člověk ve víře. Rád bych se věnoval předmětu jeho kázání. Zpočátku své kázání hned úvodním slovem věnoval všem věrně věřícím a služebníkům Helma a také všem co do chrámu přišli, neboť tím prokázali jasnou toleranci vůči Helmu. Poté spustil, že jeho příjezd do Isharu byl velice bolestný, neboť čekal že kacíře a nekromanty bude muset nahánět po bažinách a lesích a ani v té nejchmurnější myšlence by nečekal, že nepřítel bude uvnitř hradeb Isharu. Nekromanti, heretici, zločinci a mnoho dalších které v projevu zmínil. Nabádal však k jejich převýchově, k možnosti je navést na pravou cestu helmovu.

Silně se také ohradil, proti trhovcům v Chrámové čtvrti. Vůči řemeslníkům, kteří bez ostychu prodávají brnění vyrobené z lidských skeletů a pozůstatků. Stejně tak ostře se ohradil proti těm, kdo tato brnění beztrestně nosí!

Silně se ohradil proti mágům, kteří nenavštěvují pravidelné bohoslužby, neboť u nich si nikdy člověk nemůže být jistý, jestli se jedná o heretiky nebo nekromanty, jež bohy hluboce pohrdají, neboť sami usilují získat a utrhnout si božskou moc.
Nekromant tak dle bratra Clementiuse Ostromluvného činní, prostřednictvím snahy odhalení věčného života a snahy získat moc nad samotným životem a smrtí. Mágové heretici zas způsobem, že se snaží získat maximální magickou moc rovnou jen bohům a za to účelem vymanit se z řádu věcí, který byl dán bohy. Tak či onak, Bratr Clementius zdůraznil, že samotní mágové heretici, kteří se od nekromancie dištancují, jednoho dne jsou stejně nuceni ji provozovat, neboť nestačí délka lidského života k absolutnímu poznání božství. Připomněl i poslání helmitů, jejichž povinností je udržovat řád správných věcí, řád věcí jenž byl bohy nastolen a věrně bojovat za Helma a jeho řád věcí. Volit cestu dobra, neboť ta je vždy v očích helma ctnostnější a nejpravější.

Po kázání jsem se bratra Clementiuse zeptal co bude předmětem dalšího kázání? Pravil že zítra podrobněji rozebere mravoučné kázání o řemeslnících s tím že v úvodu opět shrne předchozí kázání.

(Zítra 19:00, kázání trvá cca 15- 30, zakončené je modlitbou, doporučuji všem přečíst jak se v chrámu chovat=úvod tohoto topicu, jinak musím pochválit došlí jedinec byl vzorný a inspiroval mě k přídavku Smile )
Zápis z deníků kněze: Dnešní Kázání bratr Clementius zaměřil jak slíbil převážně na řemeslníky: Vytknul jim jejich nezbožnost! Že nenavštěvují bohoslužby a že jsou tak krkaví že ze svých přebytků neposkytují dary řádu Helmitů a ani žebrákům! Ostře napadl to, že jejich zboží je předražené a vyzýval ať své ceny krotí a nezapomínají na solidaritu a zbožnost, a že své ceny by měli stanovovat právě na základě těchto dvou dobroděních. Ostře napadl, to že z chrámové čtvrti udělali holubník, kde kde jaký kejklíř, šidíř a šarlatán vydávají cetky za boží relikvie a ostatky těl vykopaných na hřbitovu za oudy nejsvatějších zesnulých Helmitů.

Závěrem přednesl, modlitbu paladinů severního řádu. A vyzval ostatní k pomoci v následujících věcech:

požádal věřící o pár flankónků na svěcenou vodu, za účelem vysvěcení kašny u severní brány.
požádal o zahrádkářské nástroje, za účelem údržby hřbitova a zahrad a parků Isharu.
požádal o pokrmy a dary, za účelem obětin zasvěcených Helmu, požehnáním řemeslných dílen, vymítání duchů z příbytků a za účelem požehnání úrodě a polím(včetně nakrmení potřebných).

Na kázání bratra Clementiuse chodí více a více lidí, což jej obecně těší. Avšak jeho srdce jak sám řekl je zarmoucené, protože nepoznal doposud všechny bratry Helmity.
Po kázání jsem byl přizván k výpravě, kterou jsem nemohl odmítnout a to právě proto, že směřovala na starý hřbitov kde zdoslechu jsem slyšel, že tam chodí nemrtví, byla to jedinečná příležitost zjistit příčinu, neklidu. Kobkou mě provedl velmi mocný Mág Derren, u něhož jsi jeho pravostí víry v Helma, nejsem moc jist, avšak přišel celé záhadě na kloub. Nemrtvé k životu probudil nekromant, jak jsem předpokládal, které si ukousl příliš velké sousto a kobka se stala jeho hrobem. Při této příležitosti jsem pečlivě sbíral ostatky nemrtvích, které jsem pak uložil s modlitbami na hřbitov vedle chrámu provedl rituál a očistil tyto ostatky od černé magie svěcenou vodou. Budiž jejich duším dán věčný mír a klid. Těším se, že se příště ke mě přidá více mých bratrů ve víře a tuto bohulibou činnost budeme provozovat spolu.

http://www.manawydan.cz/images/1288038483.png
http://www.manawydan.cz/images/1288038542.png

Citace:Moderátor: obrázky převedeny kvůli velikosti na odkazy
zapisky kněze: Dnes Clementius mluvil o Hraničářích a Alchymistech. Začal tím že meži hraničáři je mnoho bezbožníků, heretiků a volnomyšlenkářů, kteří místo toho aby se před úspěšným lovem pomodlili k Helmovi, svou důvěru svěřují kacířským talismanům, které nosí pro štěstí. Vyčetl mnohým z nich neúctu k božím darům, kterou prokazují tím, že z mršiny ulovené zvěře berou jen to, co dokážou dobře prodat a zbytek nechávají ležet ladem! Alchymistům vyčetl, že jsou zaneprázdněni tolik svou prací, že zapomínají na pravidelnou bohoslužbu a že nepodporují snažení Helmitů svými ozdravnými lektvary. Často se zaprodávají moci zlata, kdy pracují pro různé vládce, za účelem vynalezení lektvaru věčného mládí. Vyčetl jim, že mnoho alchymistů podporuje Nerkomanty a temné mágy, kterým dělají poskoky.
U konce bohoslužby vyzval všechny věřící v Helma aby přestali kupovat zboží od Dinah, která vykupuje lidské kosti, za účelem výroby zbroje, což je jedno z nejvyšších pohrdání zemřelými a Helmem.
(bohoslužba trvala 33 minut, zítra bude na téma Zloději a žoldáci)
Včera Clementius mluvil o zlodějích a žoldácích. Dnes o tom jak najít hříšníka a o nástrojích jak s nimi bojovat. Bylo to již jeho 7 kázání. Zítra bude opět další jak slíbil.
Dnes Clementius, opět světil ostatky neklidných zemřelých a večer opět kázal.

Jeho kázání však bylo o půl hodiny odloženo neboť, zrovna když se chystal kázat vpadl do chrámu božího neukázněný trpaslík Gespel!
Nejen že magií napadl jednoho z přítomných věřících, ale i se rouhal Helmu!
Vstup byl také zapovězen mágovi Derrenovi, jež se rouhal že Helm neexistuje a napadl a smrtelně zranil jednoho z Helmitů! Helm nechť je prokleje a nedá jejich duším klidu!
Těmto kacířům byl zapovězen do chrámu vstup! Dále mimo to se již na ně nestahují služby Chrámu Helmitů, za jejich těžké hříchy!! Žádný Helmita mu již v případě nouze nenabídne pomoc.
Ze svých hříchů se mohou vykoupit, pokud se kajícně pomodlí před Helmem, poprosí jej o milost a navrátí se na cestu boží, avšak Helmité mohou žádat důkaz jejich upřímnosti, tím že je pověří úkolem.
Kázání o boží přizni a věčném zatracení.
Ten, kdož kráčí cestou Helmovo, budiž velebeno jeho jméno. Dbá jeho vůle a ochraňuje řád jeho věcí. Ten nikdy nemůže být naším pánem, budiž velebeno jeho jméno, zatracen. Ba naopak! Dle jeho víry a zbožnosti bude za své konání Helmem odměněn!

Ti nejzbožnější, jejichž jména jsou Helmu libozvučná, budiž za to Helm veleben, usednou po jeho pravici. Tam sedí mučedníci, paladinové a každý zbožný kněz a pravověrný věřící, jež ochraňoval řád Helmovo věcí. Jsou jim nošeny ty nejlahodnější pokrmy, ty nechutnější a nejsvěžejší nápoje a jsou obsluhováni jako by samotným Helem byli. Jejich šat je čistý, jsou mazány zázračnými mastmi, koupáni v mléce a veškerý čas tráví v radovánkách.

Po Helmově levé paži, budiž za to veleben, sedí ti, kteří ve víře nebyli tak zdatní, avšak byli dobrý věřící, jelikož Helmity na jejich cestě boží doprovázeli a dávali řádu dary a dbali dobrého mravu. Jejich šat, je prostý, jsou však krmeni stejně skvostnými pokrmy, avšak dle potřeby jsou povoláni zpátky na zem, přičemž se mezi sebou předhání aby Helm, vyvolil je, aby mohli dokázat opět svou zbožnost, aby mohli usednout po jeho pravici.

Nejméně zbožní v hanbě a skrčeni a věčném studu, obsluhují zbožné, přičemž mláceni jsou biči a taháni za vlasy. Jsou to ti, co nebyli dobrými věřícími, do chrámu na bohoslužby chodili málokdy, řád Helmitů nepodporovali a sami oběť Helmu nekonali. Patří jsem ti, pro něž byly přednější pozemské radovánky, než modlitba, zlato než slušný mrav.

Pod tímto sálem, se nachází pozemské království, kde mezi živými mimo jiné zůstávají hříšnici, heretici a nekromanti. Všechny zlé a velmi hříšné duše, jejichž těla odmítla sama hlína pojmout! Ti jsou odsouzeni k věčnému zatracení, bolesti a mukám. Bloudění, stávají se potravou démonů a přízraků. Či věrně sloužícími nemrtvými nekromantům, jejichž zbloudilé duše, jednoduše zotročí zpět do jejich tlejících těl. Ti šťastnější jejich hříchy nebyli tak velké, Stojí před bránou Helmova paláce, kde trhají je psy a snaží se proškrábat skrze nezničitelnou zeď, do hodovního sálu. Prsty proto mají sedřené na kost, různé údy potrhané a oči mají vyškrábané. Podobně avšak o dost více trpí i ti jež bloudí světem, neboť slunce je každý den pálí a každou noc měsíční svit a v těchto mukách zůstanou na věčnost, dokud Helm, budiž velebeno jeho jméno, jinak nerozhodne a nedá jim další šanci.
předevčírem otec Clementius opět kázal, avšak včera již nikoliv jelikož odcestoval, podat zprávu svámu řádu o tom jak se poměry Isharu mají.
[Obrázky: scrolles.jpg]



(transkripce tady:
Z Helmovy milosti kněz řádu Gideonne de Lathro,
se obracím na představené řádu, jeho nejvyšší milost
s prosbou o projednání následujících bodů, jež jsou předloženy dále.

Bylo k nám donešeno, že mnoho občanů města se spřáhlo s těmi zločinci, jež okrádají
pocestné a ostatní, vraždí a loupí, rabují a korumpují.
A to jest známo, že súdy byly, a rozsudky zněly vinen.
Tak my, já a další, níže podepsaní, žádáme naší milosti,
byv v skutečnost nás uvede, jak se věci mají,
a umožní nám jednati dle rzosudku.
To chápem my tak, že důkazy předložené, se projdou a zda-li súd byl spravedlivý a
rozsudek čistý, vinen, v všech těch případech súdních,
abyž tito jednotlivci v kladbu dáni byli. To aby nikto z nás jim nežehnal,
služby jim odmít, a každý člen řádu,
kterýž to poruší, potrestán byl.
To doneslo se k nám, že i kněz Helmův jejich stranu háji,
což zrada a zneužití důvěry Helmovy jest,
v tomto případě konklávy svolati požadujeme a dotyčnou
v případě viny potrestati, symbolů jí odebrati, a škody občanům způsobené zaplatiti.
V stánku Helmovúm, bratři Gideonne a Cavillius)
Stran: 1 2