Včerejší quest v Isharském přístavu - Verze k tisku +- Manawydan Fórum (http://forum.manawydan.eu) +-- Fórum: Manawydan - Hráči hráčům (http://forum.manawydan.eu/forumdisplay.php?fid=14) +--- Fórum: Lidé a Hobiti (http://forum.manawydan.eu/forumdisplay.php?fid=42) +--- Téma: Včerejší quest v Isharském přístavu (/showthread.php?tid=721) |
RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Glumik - 21.02.2009 ja si nestezoval.. umim si zabavu najit sam... vid mire... RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Kalear - 21.02.2009 Já neříkám že by si stěžovali všichni, samozřejmě se vždycky najdou vyjímky potvrzující pravidlo RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Kara - 21.02.2009 (21.02.2009 v 19:59)Kalear napsal(a): Zadruhý, nedělat pro vás Questy tak je vás tu sotva polovina a i ta by si stěžovala že se nudí... Přesně tak... RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Winitar - 21.02.2009 No vis mozna by tu pak zbyli hlavne ti co to chteji otestovat aby to slapalo, ja myslim ze kdyby jsme se vsichni venovali testovani a snazili se jen prichazet na chybky tak nebudeme mit moc casu si stezovat na nudu. RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Glumik - 21.02.2009 ale tedka mne napada ze i questari si musi otestovat quest system a najit jeho slabyny (nejen na serveru ale i v systemu RT), naucit se s nim zachazet, zjistit co jsou chopni u kocirovat a co huz ne apod. RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Kara - 22.02.2009 (21.02.2009 v 23:28)Winitar napsal(a): No vis mozna by tu pak zbyli hlavne ti co to chteji otestovat aby to slapalo, ja myslim ze kdyby jsme se vsichni venovali testovani a snazili se jen prichazet na chybky tak nebudeme mit moc casu si stezovat na nudu. A co tu tak strasne testujeme? RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Whitey - 22.02.2009 Testovat teď není moc co, protože stejně nestíhám(e) opravovat nalezené chybky. Zatím se prosím bavte + snažte se vyladit komunikaci a spolupráci s kvestaři. (na klidnější úrovni než se teď děje - nešlo by říct kde je problém a domluvit se co s tím trochu klidněji?) RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - HaF - 22.02.2009 No nevim Lithare uz skoro sest mesicu je moje postava izolovana dobrovolne jen na elfy a bez vetsiny questu a bavim se Whitey, nesouhlasim s tim ze neni potreba hierarchie. Stacilo kdyby bylo dany ze slechtic sice musi dodrzovat zakony mesta, ale mesto nad nim nema moc, a podobne. Tohle je opravdu vareni z vody a je jen na hracich, nakolik dotycneho uznaj. Navic nikde nebyla dosud o slechte ani pidi zminka. Co se tyka samotne postavicky slechtice, hraje ho gm ktere ma ve zvyku prijit s postavou namaxlounou na maximum, dosud si pamatuju na jeho common drowa v laznich kterej nam pestma pri souboji nahacu daval za 50dmg...aq nedavno se mi chlubil ze ma vsechny perky a skilly u ilfirina, pokud je toto questovni postava, tak podle me dost prehnana. Proti tomu gm nic nemam, ale tento zpusob se mi proste nelibi. RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Mir - 22.02.2009 mno ja som chcel včera večer sem spísať čo a ako som tam vnímal, ale nakoniec ma hra vtiahla (ozvali sa mi ludia čo chcú nájmy, potom ludia ktorých vyučujem mágiu, a nakoniec sme našli nemrtvého akolytu severne od mesta a prenasledovali ho do hlbín toho prekliateho podzemia ) Ku kvestu a konfliktu: Posledné čo som videl ako jedna osoba hodila emote "vyplazuje jazyk" nač ju napadol strážca s červeným plášťom. áno v červenom - královský strážca. potom ako sa rozbehol boj a videl som že nikto nieje schopný udržať vývoj (ani hráči ani GM) som sa vzdialil a celý deň som kopal v bani... Chcel by som ale reagovať na niekoľko vecí: 1 Terrencov príchod do hry Nie správny. Ani zo strany hráčov, ani zo strany GM. Rada mala v ten deň nabitý program ktorý sa týkal či už nájmov ale aj lode ktorá sa našla. Sami sme si na rade nielen chceli ale aj potrebovali odhlasovať čo chceme a potrebujeme. Pokiaľ tam príde hocikto kto sa s nami bude dve hodiny handrkovať o tom že je královský úradník oprávnený konať tak nás naštve už len z toho prostého RP dôvodu že všetky královské stráže sa z mesta stiahli v dobe ked nás napadla prvá najväčšia vlna fanatikov. Stručne povedané: Ak si GM vymyslia šlachtica, alebo královského úradníka ktorý by mal mať autoritu v meste Ishar tak ste na velmi velmi zlej adrese. On tú autoritu mať nebude. 2. práca rady Rada bola volená, na volby si určite vela ludí spomenie. Preto tvrdenia o tom že je samozvaná niesú správne. Momentálne tá najzávažnejšia práca ktorú práve Glumík jedlička pre mesto robí je mapovanie domov pre nájmy. Druhá najzávažnejšia vec sa týka lode a toho že by mesto vyslalo posádku hocikam kde nieje bolesť. V tomto smere bola len otázka či a kedy mesto k lodi príde - pôvodne sme ju chceli nechať postaviť, ale vyriešilo sa to kapitánom Eatonom. Ostatné veci v rade: - organizácia cechov - diplomacia - vydávanie mestkých nariadení - obvykle sú to len detaily typu "nenosenia zbraní na verejnosti" ktoré majú skôr podporiť určitý druh atmosféry v meste - vrátane toho že vás bude otravovať stráž Nepovažujem za správne ak sa zasadanie mestskej rady kryje s kvestom, prípadne ak GM zvolá radu z ktorej je nakoniec kvest. Je to kontraproduktívne. Je to síce zábava (to zasadanie v hrade sa mi páčilo), ale v konečnom dôsledku sú veci ktoré sa musia riešiť INGAME a takéto niečo znižuje ich efektivitu. Pre ten účel by som požiadal GM aby sa určil deň v týždni kedy budú zasadania cechov, rád a podobne, GM síce môžu robiť kvesty pre cechy a menšie skupiny, avšak nebudú verejné všeobecné kvesty - ideálne asi nedeľa, hlavne nedeľa večer - málo ludí chce byť online do 2 v noci aby šli výpravu... najhoršie čo sa totiž môže stať že niekto vám počas porady odíde a nebude vedieť nejakú podstatnú vec, alebo odíde tesne predtým než začne nejaký malý cechový kvest ktorý ste plánovali posledné týždne. Kompetencie: 1. Niesú pevne určené ani u Gm ani u radných. 2. Nieje dobré aby sa niektoré veci určovali napevno alebo dokonca nasilu pri dobrom pozorovaní som prišiel na to že najlepší systém je ten ktorý stojí na dohode medzi GM a hráčmi. napríklad urobte si cechový kvest - nejaká zbierka a ak zložíte XY surovín tak vám tam niečo postavíme. Rozhodne je to 100x lepšie než prísť s nejakým priblblím systémom v štýle "toto si hráč môže do domu kúpiť a toto už nie". Systém "možné je všetko, ale niečo za niečo" mi príde omnoho lepší - viz orkská pevnosť. 3. my ako rada si musíme určiť čo vlasne môžeme. Máme vlastné stráže, v určitom zmysle zákonodarnú moc, rovnako súdnu moc. Myslím preto že by bolo len dobré ak by medzi radou a strážami začala fungovať určitá kooperácia - to je výzva horianovi i Galahadovi i nám. 4. zákonník ale v ishare určite existoval už za dôb krála. pretože kráľ je nad radou tak myslím že spadá skôr do sféry pôsobnosti GM. Prosím spíšte niečo jednoduché - prečiny, zločiny, tresty, občianske práva, a aj keď sa mi to nepáči tak určiť či sú občanmi aj iné rasy než ludia a hobiti. doteraz sa totiž vždy hralo štýlom - my sme mesto, je to skvelé, ale ak príde královský úradník tak je to ako keď príde agent FBI a povie "preberám prípad". Tvrdenie že Eaton je korzár je presne tento prípad. dôkazy na to niesú ale slovo Terrenca má v tomto smere väčšiu váhu len z toho dôvodu. toto nieje správny prístup. ak budú chcieť královský úradníci čokoľvek namietať tak by bolo aspoň dobré ak by kráľovské stráže asistovali pri niektorých udalostiach - napríklad pri nájdení Eatona a jeho lode - a myslím tým konkrétne objavenie lode a zatknutie eatona skôr než ho nájdeme my. v tomto prípade nejde len o to kto má nejaké právo (či mesto, alebo nadradene královský), ide čisto o pohľad hráča - a ten je "kto prv príde ten prv melie". Ak mesto niekoho zatkne a stálo to nejaké úsilie tak nieje správne z královskou autoritou prehlásiť že je to královský väzeň a s GM právami si ho odvliecť kam chcete. to rovno začnite prehlasovať že poklady vytiahnuté z dungov v okolí isharu sú majetkom kráľa a myslím že by vám to u hráčov neprešlo. Na celú vec sa dívam nezaujate a snažím sa tu hovoriť podla možnosti fakty a niektoré moje nápady... RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Ilicius - 22.02.2009 No vypracovat nějaký zákoník by to podle mě chtělo, protože takhle za prvé je takřka nemožné vést jakýkoli legální spor s postavou hranou gm, neboť ta má své práva podepřená zákony, které neuxistují a pak je dost složité jí to vyvrátit. A za druhé, když se hráč opře o jediné dva dekrety, které byli vydány tak mu je nakonec oznámeno královským úředníkem, že se dopouští provinění proti zákonům a že "královský dekret" je neplatný (i když že by ho ho aspoň dodatečně někdo opravil to ne) a platné je to co si myslí gm (viz hranice Isharionu-Eldemaru, elfí srub). Prostě nevím podle mě nejlepší možnost by asi doopravdy byla nechat radě vypracovat zákony s tím že by tam byl dozor nějakého gm jakožto králova zástupce, který by zaručil že zákony budou platit i pro gm a ne že gm budou osoba nad zákony naprosto povznesená neboť ona je zákon. RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Whitey - 22.02.2009 Ohledně stráží - jako rada je neplatíte, ani jste neplatili za jejich zřízení. Považujte je tedy za stráže Královské, které se vrátili aby udržely alespoň nějaký pořádek. Až dořešíme "poplatky za vedení a údržbu města/země", pak budeme přemýšlet kdo komu velí. Ke kompetencím GM - jsou zakotveny v pravidlech MW, aneb GM má vždy pravdu. Pokud vás rozhodnutí GM poškozuje, nebo se vám jakkoliv nelíbí, můžete si na něj stěžovat u mne, nebo u Gea. Další jednání stylu "Hafik a Zeměměřičský úřad" nebudu tolerovat. RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - HaF - 22.02.2009 Muzeme jednat o cem chceme, vzdycky muze prijit gm a oprit se o neexistujici zakon (ktery az do one chvile neexistoval) a vsechno zmenit, proto zadna diplomaticka jednani mezi hraci a hernimi skupinami nemaji smysl (a je jedno, v jakem duchu by se vedly), to same se seskupenimi ovladanymi gm nebo hranymi gm (zde opet muze prijit nekdo jinej a udelat uplne totez). A navic, neustle se narazi na to, ze ti co nekolik mesicu se tvari jako nejvyssi organ jsou nakonec jen malym bezvynamnym clankem... RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Whitey - 22.02.2009 *Whitey se usmívá* RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - HaF - 22.02.2009 A neni to tak-? Vzdyt to tak zatim funguje RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Mir - 22.02.2009 1. Horian vedie cech stráží ak sa nemýlim. sú to hráči, som si istý že ak im povieš že sú královský tak sa im to dvakrát páčiť nebude... Zatiaľ ich síce neplatíme, ale snažím sa ich materiálne podporiť (tým málo čo môžem). 2. ak už sa robila rada mesta, s volbami a tak podobne tak poviem niekolko vecí: a) volil som Bartolomeja b) vybral ma ako člena rady mesta. ja som súhlasil ale nič som od tej funkcie nečakal okrem povinností. 3. Pokial je tá funkcia tak bezvýznamná tak prečo sa Glumík ide pretrhnúť pri mapovaní domov, nehladiac na fakt že GM k tomu majú lepšie technické predpoklady... Tiež je potom otázne prečo hráči kontaktujú mestskú radu a nie GM pokiaľ ide o nájmy. Preto si myslím že rada má význam. 4. neriešme radu ale riešme kvest... mám tu zásadnú otázku: Kto z prítomných vie o čo v tom kveste vlastne ide? prosím o nejaký stručný popis od nejakého účastníka. Pretože vedla mňa stál jeden mág a pýtal sa na koho strane má stáť... RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Votary - 22.02.2009 Dobra otazka MIRE, taky by me docela zajimala, i kdyz me glumik o tom trosku informoval po komunikacnim krystalu. RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Colwyn - 22.02.2009 Doufám že nebudu moc ot, ale nevím kde bych měl reagovat (22.02.2009 v 11:18)Mir napsal(a): Rada bola volená, na volby si určite vela ludí spomenie. Preto tvrdenia o tom že je samozvaná niesú správne.Já si pamatuji jen na volby starosty, kde stejně nebylo tolik kandidátů. Ale třeba máš pravdu a nějak mi to ušlo. (22.02.2009 v 11:18)Mir napsal(a): my ako rada si musíme určiť čo vlasne môžeme. Máme vlastné stráže, v určitom zmysle zákonodarnú moc, rovnako súdnu moc.Každopádně tohle mi už připomíná hlasování poslanců o tom jestli si zvednou platy. Přál bych si, aby rady probíhaly veřejně a někdo byl pověřen pokaždé napsat, co se projednávalo a k čemu se došlo. A také si myslím že by moc zákonodárná, výkonná a soudní měla být oddělena. (pokud se ovšem nejedná o krále) I když tohle už patří asi IG.. RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Votary - 22.02.2009 To COLWYN: 3. Toru 272. roku - Městská Rada Lide isharský, hobité vilhelmovičtí a všichni ostatní, Tímto listem dávám najevo svůj návrat z hradu. Po dlouhých debatách s nemocným králem a jeho nejbližšími jsme dospěli k tomu, že bude sestavena Rada města Isharu, a ta bude rozhodovat v otázkách ohledně řízení království. Od krále jsem dostal důvěru v sestavení této nové Rady. Ti, jenž si myslí, že by v této Radě meli usednout, ti, kteří si myslí, že by svým rozumem byli městu užitkem, nechť mě co nejdříve kontaktují a já zvažím jejich vhodnost. Podmínkou jest býti narozen člověkem (případně pulčíkem), jednat v úmyslu dobrém a mýti chuť budovat naše království. Jmenování radních se uskuteční nevěřejnou formou 4. Sarvy 272. roku Tato listina byla sepsána Bartolomějem, správcem města Ishar, za účasti mluvčího královské rodiny Goryana a chorého krále Gabriela. Tady to mas napsany. Prihlasil jsi se tam? RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Glumik - 22.02.2009 Prominte za ooc, kdybych se do najmu nevlozil asi by usnuly jako i jine veci... proste huz jsem se na to nemohl divat... pro mne jsou mapy denni chleba, behem tejdne mam huz asi 5.varinatu najmu, ano zatim budou jen najmy (kvuly nevyspele ekonomice), mam vytypovane domy, ktere by bylo mozno pronajimat, tedka se GM rozhoduji, ktere domy se budou doopravdy pronajimat, s ohledem na plany a zamery RT. Mezitim prosim prispejte svym dilem, napiste svuj prumerny rocni prijem (real. mesic) do tohoto tematu http://forum.manawydan.cz/showthread.php?tid=716&pid=9447 podle teto ankety budu nastavovat cenove hladiny najmu!!! RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - Colwyn - 22.02.2009 (22.02.2009 v 15:06)Votary napsal(a): Tady to mas napsany. Prihlasil jsi se tam?Ne... nemám to zapotřebí. Jen narážím na to, že já jako obyčejný občan jsem nemohl toto jmenování nijak ovlivnit, proto se těžko říká jestli vystupuje rada za občany nebo za sebe. Nic tím řict nechci... je to prostě jen taková myšlenka |