Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 3 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včerejší quest v Isharském přístavu
Zakládám tento topic hlavě pro Vás, hráče, abyste zde vyjádřili své pocity a postřehy a také abych upřesnil některá fakta, proč to dopadlo, tak jak to dopadlo. Především bych se rád omluvil, že reakce NPC trvaly poněkud delší dobu, neboť jsem ten quest dělal sám, což značně znesnadňovalo jeho hladký průběh.

Nyní bych tedy začal s tím, proč quest skončil výhrou strážných, zatímco Vy, hráči, jste prohráli.

Kapitána nebylo možné zajmout, neboť někdy prostě nestačí zamávat pravomocemi rady města a strážné, ač je jich plné město a spadají ať už pod hráče či šlechtice, který má jednoznačně vyšší postavení, než-li rada města, pobít. Také bych rád zdůraznil, že ve městě není málo strážných, aby později nepřiběhli a nepomohli svým bratřím v nouzi. Také bych vás rád připravil na to, že ne všechny questy dopadnou bojem, jenž bude okamžitým vítězstvím pro hráče, ale také prohrou hráčů, jejiž těla budou stracena. Ano, časem by bylo možné je získat zpět, ovšem ne dalším zběsilým bojem po ozdravení knězem nebo po omráčení.

Rád bych také ocenil snahu některých hráčů, kteří se snažili s kapitánem komunikovat a řešit quest mezi sebou, neboť o to také jde. Nemyslím tím hádání se se strážnými, ale komunikaci mezi Vámi. Ano, jestliže byste se někde setkali a celou věc probrali, bylo by jistě možné strážné porazit, ovšem jedním zbrklým útokem quest rozhodně nekončí a ruku na srdce, on to zbrklý útok byl, ať už jej začal kdokoli.

Nyní dávám prostor, abyste zde vyjádřili své dojmy.
Mile GM,
huz jsem se nekolikrat snazil zjisti hranice pravomoci rady, bohuzel bez nejaky konkretni reakce! Proc myslish ze jhsem zalozil v uzavrene casti fora patricne audotko?
To co se stalo je nasledkem naseho tapani, jak moje postava jako radni Isharionu spravujici kralovstvi (coz asi byla puvodni myslenka bartolomeje viz. web)
konkretne:
"Král Gabriel žije, ale jeho zranění způsobené bolestí je tak hluboké,
že mu nedovolí již nikdy opustit své lóže. Helm s tebou náš králi!

Proto ustanovil zřídit Radu, která povede království v těchto zlých dobách.
Isharion je název pro celé isharské království, které je vymezeno hraničními kameny.
Patří pod něj město Ishar, hobitím Vilhelmovice, lidské farmy na severu a královská Divočina.
Království (Isharion) spravuje městská rada, tzn. Rada Isharionu.
Nese těžké břímě blahobytu celého království a zodpovídá se pouze králi.
Každý člen v radě má na schůzi 1 hlasovací hlas. Pouze král má právo veta."
(nerikam ze to je stastne rozhodnuti, ridim se vsak jeho dusledky)

nikde neni psano o pravech slechticu,
dale se chystam v ramci chystanych najmu a pripadnych prodejich domu hracum, vyzvat proradneho Cerneho rytire, aby dolozil sve vlastnicke prava na domy cislo 116( coz asi nebude problem, dum u trpasliciho dolu) a cislo 17(dum byvaleho starosty z bety1, mezi branami, za zdi, na vychod od radnice)

a jak jsi si mohl vsimnout na zadnou straz jsem az do velke bitky nezautocil, prisel jsem jen scilem zahojit rany, bohuzel jsem zjisti ze je to daleko horsi.... kdyz jsem ho vylecil.. aspon co to slo, pak jsem zjistil ze komunikuje s nasim stoparem, tak jsem mu poskytl i pero a inkoust, kdyz potreboval a pak jsem hral o cas.... ten jsem evidentne ziskal, odvadel jsem pozornost a cekam co se bude dit.... byl jsem zvedaf co provedesh a co provedou hraci......

Ale fakt huz mne takovyhle questy serou!
Podvody, pokusy o vrazdy, jedy! Haz budou hotovy jiny potrebnejsi veci az budou vytvoreny spolecensky pravidla, jasne dany zakony, fungujici samosprava, cechy a plno dalsich veci tak prosim! Ale nechci byt zavlikan do takovych spinavosti!!!!

Lithare pochop ze nemohu respektovat nejaka predem nezverejnena pravidla! Vyprovokoval jsi nejen mne!

Musim delat dulezitejsi veci, nez MW. Takze budu pokracovat pozdeji.
No nechapu to "jednoznacne vyssi postaveni". A to z nekolika duvodu.

1. nikde neni nic psano o slechte, jake ma tituly, jake ma postaveni, co vse si muze dovolit a kolik ji je. Bum, objevi se gm, udela si postavu, nabucha ju rare barvama a itemama a oznaci se za slechtice. Velmi skvely pristup na rp servru.

2. niukdo dosud neujasnil jak to vlastne je. Pri odkazu na bartovy texty se whitey jen usmiva, glumik a dalsi cekaji na ujasneni, dalsi hraci cekaj az oni budou mit jasno aby mohli delat svoje akce. Ale RT mlci a mlci. Pravomoce rady se menej od gm ke gm, od situace k situaci. Jeden den gm neudela nic bez urpdnuti rady, druhej den radniho ignoruje? Je v tom bordel a bez ujasneni to dal nepujde, divim se glumikovi a dalsim ze jeste maji chut se o neco vubec starat.
Lithare
je potreba vymyslet realie, jaky je kral, system vlady, kolik a jakych ma uredniku, jake maji jmena, jake maji pravomocea oblasti pusobnosti, prote jak funguje kralovska moc....
Slechtici - co jsou zac, jake maji prava a jake povinosti, kdo urcuje ze ta ci ona postava je slechtic (nezapominejme na ostatni rasy), slechticke rody by mnely byt vseobecne zname, chybi erby a tuny dalsich veci.
Uplne katastrofalne chybi nejaky zakonnik!
Chybi spolecenska pravidla!
Chybi nekdo, kdo da do poradku web, ktery huz zarusta bejlim!!!! (html vcelku ovladam)
Chybi cela cast o casu(mereni a plynuti), chybi teologie (driv byla aspon zrkna).
Musi se udelat nejaky system pomoci neho budou moc byt uverejnovany texty od hracu a RT.

Chapejte ze bez urcitych zakladnich kamenu neni na cem stavet, cela RT mi od zacatku prijde nejednotna, co jeden rekne tak druhy mysli jinak! Kurna, kdyz se nedokatete domluvit mezi sebou, jak se pak maji dohodnout hraci!!!

Takze hlavne questari mate pred sebou poradnej kus prace, vykaslete se na takovy slozity questy, na ktere nejni Manawydan ani hraci pripraveni a udelejte neco pro to, aby se v budoucnu dalo neco takoveho uskutecnit!!!!

Jinak skvele se otestovala funkcnost black listu u strazi.
*Whitey se usmívá*
PS: Proč vše co tu Glumíku popisuješ musí dělat RT?
PS2: Zase se tu nadává, a já nevím na co.
PS3: Pokud nechcete aby GM organizovali kvesty/eventy, řekněte to, přestaneme se snažit.
Nevěřte rase která se pořád usmívá. Něco s ní není v pořádku.
RT beru jako konecnou autoritu, jste tvurci hry vy mate nastavovat pravidla, ale kdyz reknete, ci udelate soutez o zpracovani urciteho temata, tak si myslim ze by se naslo par lidi co by neco vyplodilo a vy by jste to upravily.... protoze ja neco vyplodim a jedno GM to respektuje a jine na to sere a jede si dal podle svyho.... pokud to udela RT tak to GM musi respektovat! Kdyz to vypusti RT tak se nemuze stat ze o necem jako pan sveta nevish, napr smrt kralovny, rada Isharionu atd.
A pokud mi questar! rekne ze nevi co se deje na foru a co je na webu, je nekde neco spatne!

Pokud nevish na co se nadava, je to problem, Lithar udelal dalsi vypeceny quest a doslo ke konfliktu, ktery se dal ocekavat (vetsina lidi online byla v jeho dusledku na blacklistu strazi). A pak se zepta na nas nazor.... proto nadavame, jelikoz vyjadrujeme svuj nazor.

Precti si to poradne! Psal jsem o questech a eventech pro ktere tu neni pripravena puda! Lithar nejni jediny kdo tu dela questy a eventy, ale jak pozoruju tak ma "(ne)stastnou" ruku na vytvareni kontroverznich questu a eventu! Huz to chapesh? Nebo to nechcesh pochopit?
Marina je v pohode, furzass to obcas prezene, ale taky v poho.... ale co vim byl jsem ucasten trech pokracovani jednoho questu od Lithara a zatinaj se mi pesti pokazdy, kdyz si na to vzpomenu!
Ale jak vidim nejvetsi problem tu je v komunikaci RT mezi sebou a rt/hraci a nejspish i mezi hraci!
Na kvest jsem nebyl takze nevim co se stalo.

Rozhodne bych chtel Litharovi podekovat za ten event. Za cas straveny. I kdyz se treba ten event nepovedl tak jak mel a nelibilo se to hracum.

Ale Glumik ma opravdu pravdu, je potreba udelat nejaky ty realie, slechtice. Jakou mame moc. Myslim ted radu, kdo je jeste nad nama.
Bylo by taky dobre aby jedno GM hralo za jednoho slechtice, a ne aby jednou za cernyho rytire hral ten, a podruhe zase nekdo jinej, muze to navenek vypadat docela blbe.
Questu jsem se neúčastnil, ale s tím co Lithar říká se ztotožňuji. To že se účastním questu není záruka výhry. Ve hrách na hrdiny si také pamatuji jen ty dobrodružství, které končili smrtí postavy. ^_^ A já sám si volím, čeho se budu účastnit a co mě nebude zajímat.

A ruku na srdce... samozvolená rada města či království, která si vydává výnosy, o kterých nikdo neví a současně si dělá co sama chce. Co by jste ještě chtěli?
Glumiku trochu klid. Lithar to urcite nemyslel nejak zle, jak rikam nevim co se stalo, ale predpokaldam, ze kdyz jde GM delat nejaky event, tak ho dela pro hrace aby se vsichni pobavili, a ne aby byly vsichni nasrani. Jo holt to nekdy proste nevyjde no. Nema cenu se nasirat, je potreba to nejak resit. a vyreit aby se vsichni bavili ne.
Ho Ho Ho Colwyne samozvolena rada mesta, to jsou silna slova. CHces li v rade byt, klidne si s tebou vymenim misto. Myslis si ze si delame co chceme? Hm me to teda tak moc neprijde. o vynosech neni mluvy. Takze ruku na srdce nerikej neco o cem nevis.
Ponejprve bych chtěl reagovat na Glumíkovy posty:

Pokud si myslíš, že quest, při kterém mají hráči hledat jiný postup, než-li je útok na strážné, pak ano, jsou mé questy kontroverzní. Myslil jsem si, že když bude tak pět hráčů omráčených, tak vás to přinutí hledat jiný postup, než jen pokračování v útoku. Toho jsem se, bohužel, nedočkal. Nikde jsem neviděl snahu hráčů, po těch třech questech, se někde sejít a projednat události minulé. Nestalo se tak ani, když lord Ifrin sebral radě města před nosem kapitána Eatona. Ano, máš pravdu, chybí tu hierarchie, ovšem výpis všech šlechcitů, úředníků a dalších lidí, kteří pracují na královském hradě je nemožný..

Votary, za černého rytíře, jak mu přezdíváte vy, nehrál nikdo jiný, než jen jedno GM a tím nejsem já.
No tak pokusim se schrnout co se stalo:
1) realny den trva 4herni, proto lithar dela chybu kdyz pise ze vykupovat bude zitra.....
celej quest trval asi tri hodiny... takze to bylo peklo...

ve ctvrtek mne terence upozornil na to ze Kopitanovi lodi pobyt u cerneho rytire neprospiva (rikal neco o ranach apod.)a ze ho pravidelne berou na lod, v dobe kdy terence vykupuje drevo..... takze jsem se misto sekani dreva na opravu lodi, pripravoval na leceni kapitana mozna i neco horsiho

u jizni brany jsem potkal dva cerne oddene strazne jak vlecou kapitana lodi smerem k molu (ta hlaska objevujici se v blizkosti lode, kdykoli promlivite mne huz taky vytaci), strazci se k vezni chvali priserne, kapitan mnel spostu ran, byl v hodne spatnym stavu, nesl znamky muceni.
Dokopali ho na lod, kde se kapitan dal do nejakeho premerovani pomoci provazku ci co, by dal straznymi napominan, sel jsem na molo odkud mne vykazali (jaka troufalost! jako radni isharionu mi zakazuji vstup na verejne prostrabstvi???grrr), vida chovani strazi jsem se jal je napominat aby se k vezni chovali slusne, strazni mi zacali vyhrozovat a urazet a ze si mam hledet sveho, kapitana zmlatily do bezvedomu (musel jsem na chvili pric do AFK), pak jsem videl jednoho kadeta na molu jak se snazi zamezit dalsimu tryzneni zajatce, doslo k dalsi slovni potycce, kapitak naslal krev a nebyl daleko od smrti..... chapejte ze moje postava nemohla neco takoveho dopustit! tak ceny zdroj informaci je pred mima ocima pomalu vrazden!!! a takove chovani k zivemu tvoru za pritomnosti velekneze bohyne Jondaly!!!! zuril jsem.... chtel jsem si vykouzlit stit viry a prehmatl jsem na kletbu... tu jsem stornovat, ale kadet, kenz moradinuv v tu chvili vyslal svou kletbu proti strazci, strazce zautocil na mne a ja se poroucel k noham Terenceho, ten bastard nehl brvou!!!! Slovni prestrelka pokracovala, kapitana vyvlekly pred tu velkou budovu(cislo 72), strazny se vratil na lod a pozadal kralovskeho strazneho (vedle stolku terence) aby kapitana pohlidal (grr jak osobni strazce nejakyho pochybnyho slechtice muze rozkazovat kralovsky strazi!, jo pod kym jsou straze ve meste pod kralem nebo radou??)
ale mohli jme kapitana osetrit, udela jsem ritual plamene zivota a zahojil vsecky rany na tele i modriny vybledly...... (je mi zahadou proc stale chchlal krev)
pomahal mi i stopar z armady, lidi se pomalu zacali shlukovat a ptali se co se deje... stopar se dal do hovotu s kapitanem, snazil jsem delat zed aby mneli klid... potrebovali pero a inkoust, podal jsem muje (chyba ze se nada podavat pomoci obchodniho okna, pretazenim na postavu!!! delfinku vsimni si toho) nakreslil nejakou mapu a predal informace o rozestaveni strazi ve vila cerneho rytire, takze asi bude uskutecnena vyprava.....
Horus(ten kadet, knez co prvni proklel straz) stal celou dobu pred cernym strazcem...
dalsi slovni potycka, snazili jsme se jakymkoliv zpusobem zamezir cernym strazim aby odvlekly kapitana pric... okolo stojici tvorove se chystali ke stretu.... snazil jsem se aby zavolaly cerneho rtytire a my to vyresily hned na miste, straz nejdrive ze ne , pak ze by ho asi mnelui zavolat.... no nevim kazdopadne Lord se nedostavil a pri pokusu cernych strazi o odvleceni kapitana lodi pric doslo k dalsimu utoku na moji postavu, protoze jsem kapitana zastitoval vlastnim telem.... (no oboustrane jsme se vyprovokovaly,ale ja mnel jen stit viry zadnou zbran, war mod jsem za celej quest nepouzil) a zacalka mela.... utoky na straze straze sekali hlava nehlava ... masakr a hraci se dostali na black list strazi.....
takze vysledkem to bylo desny... ale ukazalo se ze by bez pomoci strazi mesta, ty cerny strazce driv nebo pozdeji sundali, mame informace pro vysvobozeni kapitana a ukazalo se ze ti cerni se odvolavaly na zakoni, proto pozaduji ten zakonnik fix kurna..... jsem dbali zakonu ale jak je mohu dodrzovat kdyz nemam senci je prostudovat!
nazaver rikam bylo to vyprovokovany, ma chyba je ze jsem to vic neorganizoval a ze jsem se nechal vyprovokovat!
Po rade na hrade, jsem asi pulhodiny o tom co se talo rokoval s michaelem, s mirem a votarym jsem o tom mluvil pres ICQ protoze se IG moc nepotkame....
pri dozvucich toho bezneni jsme asi tri postavy schrnuli v jiznim pristavu vysledky..... to ukazuje ze nemuzesh vedet o vsem co se delo na serveru....
kdyby prisel ten tvuj cernej lord byla sance to snim vyridit, byly by tu stiznosti, pochop zatim zname jen cestu bojem..... chybel naznak jinyho reseni.... (jinak s kapitanem jak sam vish komunikoval ńash stopar)

proto rikam ze pro tve questy nejni pripraveno prostredi ani hraci!!!! ctete poradne co pisu!
a prvni kdo se tu zacal ohanet pravomocemi byl ten tvuj terence a strazni ktery jsi ovladal....(podle mne je ten terence uplatnej jak svina)
a na pouziti zbrane zatim hraci znaji jediny recept, pouzit taky zbran! vem to na vedomi
Ja sem tady kratce, neznam tady GM apod a je to mozna dobre, abych mohl napsat objektivne co se tam asi tak delo a nepovedlo.

Nejdriv zacnu tou "nepripravenou pudou".
Ono je lehke rict nepripravena puda, kdyz si ji vlastne ani sami nechcete prirpavit. Za tu dobu co jsem tu, cca 14 dnu, tak jsem videl minimalni snahu rady. Ocenuji to co delaji elfove ci trpaslici (nabirani novych tvari, byt treba pres world chat, ale da se to tolerovat), ocenuji to co udelal ted Horian s armadou Isharionu atd. to je vsechno fajn, ale co je mozna horsi je to, jak se nekteri (ne vsichni) ale nekteri chovaji IG. Kdyz vemu priklad viz nedavny "konflikt" mezi Horianem a ted doufam, ze to napisu spravne Colwynem (Helmita). On si clovek neziska respekt a autoritu jen levelem nebo pozici a nejakym titulem, ale tim jak se chova mezi osobami IG(ber vsechno, hobiti, elfove,trpaslici atd.). Treba nazorny priklad byla posledni schuze, jako postavu Rimoye jste ji nikdo neznal, krom Mira, ktereho jsem nasel v dole a SAM se mi predstavil. Proto jsem se automaticky s omluvou za vyruseni na rade predstavil. A co bylo vasi odpovedi? Ze by nic? Nikdo se mi obratem nepredstavil, coz jsem celkem nepredpokladal, doufal jsem ze reknete alespon jmena. Nenadavam vam, nenarazim, naztrapnuju vas ted, ale prece jako Rada Isharionu by mela mit nejake zpusoby a jak pise Glumik spolecenske chovani nebo ne Wink

Co se tyce tech pravidel, zakoniku atp. na co se ted Glumik odvolava. Ano je to pravda, chybi to tu a chybi to tu zatracene moc a Glumik ma v tom pravdu. Je tu ale jedno velke ALE. Chybi to tu, ALE jak vsichni rikate, GM team ma spoustu jinych a dulezitejsich veci na reseni. Nevidim duvod PROC by mel GM team nebo questari vyhlasovat nejakou soutez o sepsani zakoniku nebo pravidel, hierarchie apod. Neprijde mi to jako stastne reseni. Spis by to melo byt na NAS, respektive na VAS na Rade, aby jste to vy sami sepsali a delali nejake ja nevim, aukce, vylety pro novacky, zaucovani do ruznych veci atd atd. Byt v Rade nebo v nejake podobne funkci neni rozhodne zabava, ale je to predevsim ZAVAZEK a ZODPOVEDNOST za to jak ve hre bude vypadat spolecnost.

Zase na druhou stranu musim rict, ze se to deje vsude a musim rict ze i tady je chyba v komunikaci mezi hraci a questari. QGM jsou v pozici, jak bych to rekl, manageru a vy jste jejich podrizeni momentalne. Vy jste naopak IG jakysi manageri ve vztahu obyc hraci vs Rada Isharionu. Obe skupiny maji zodpovednost a v obou skupinach jsou chyby v komunikaci. Navic musim zminit, ze delat quest: Nahazet NPC, zabit, vybrat poklad -> konec questu...no..je to spis quest ne-quest (tim se nechci navazet do toho, kdo to delal, jen jsem to zminil).

Navic dalsi vec. Jak tady, tak na jinych shardech prevazuji mladsi hraci. Kdyz jsem ja zacinal s UO (nekdy pred 8-9 lety), tak prumerny vek hracu na jednom nejmenovanem RP shardu (Andaria to rozhodne nebyla, to jeste ani neexistovala) byl +/- 20 let a mezi GMs mam pocit dokonce 25 nebo i vice. Je treba hrace zacit vychovavat, protoze je toto mlady shard s velkym potencialem. Ale hraci zde jsou vychovani resit vsechno predevsim bojem, hadanim se o pravomocich misto toho aby se snazili vymyslet jak v tomto pripade, kapitana nejak vyklickovat. Rozhodne a na to muzeme vsichni ZAPOMENOUT, ze vsechno pujde vyresit bojem. Musim rict, ze jsme s Raknaiem zahrali supr hru, zatimco se vsichni hadali o pravomocich a podobnych ptakovinach, my jsme se snazili neco vymyslet, vymyslet neco o cem nemaji GM ani tucha abychom je mohli nejak prekvapit, predcit aby i my hraci bychom jim pripravili zapeklitou situaci. Doufam, ze to Raknai napise do topiku "Snar" co jsme resili a vymysleli, abyste i vy si o tom mohli precist. A zase tu narazim na dalsi vec. PROC tu nebyl zadny topik, ktery tenhle dlouho trvajici quest resil? PROC jsem musel ja, jako zelenac na tomto shardu do vas hustit abyste neco napsali? Proc se toho chopil Raknai, ktery neni v Rade? Spise to mela byt vase prace, prace Rady Isharionu abyste neco sepsali Wink

Navic cely quest by vypadal uplne jinak, kdyby tam tech QGM bylo vice a kazdy by mel u sebe 3-4 NPC guardy. Je mi jasne ze jako Rada Isharionu byste se bourili a vzpirali i tak, ale rozhodne si troufnu rict, ze by si nikdo z vas nedovolil na ne zautocit jentak Wink Ale ano, je to chyba Lithara, ze na to byl sam a mel by si priste vzit k ruce dalsi min. jednoho QGM.

Nechci vas nijak hanit, nebo se s vami rozhadat, dost by me to mrzelo, ale je treba si to trochu prebrat a zamest si take pred vlastnim prahem a jen GM tohle posralo, GM tamhleto neni, tohle chybi, tohle musite udelat atd Wink

Tak nejak zaverem, GM vam dali nejake pozice a ocekavali ze se zacnete o mesto starat, coz se deje (snaha o bydleni pro obcany, ruzna uskupeni atd atd, to vsechno snad registruju a nacetl jsem si o tom neco), ale (hmm zacinam tuhle spojku nemit rad) je treba abyste to delali nikoliv pro odmeny od GM Wink Vinu vidim na obou stranach a je treba aby se z toho obe strany poucily. Kdyz ani vy ani GM nebudou delat chyby, pak vse bude stat na mrtvem bode a nic se nikam neposune, ale je dulezite si ty chyby uvedomit, probrat a prodiskutovat. Proto se i celkem divim, ze Lithar napsal jako prvni post, coz tedy musim dost ocenit. Cekal jsem prvni rev od hracu a jeste tentyz vecer.

Takze jakysi navod pro radu z meho pohledu
(ne nejsem prezident zemekoule, ani namysleny bohaty frajirek, jen mam zkusenosti, ke kterym kazdy za cas dojde za nejaky cas)
Polozte si otazky a nejaky TO-DO list.
-Co muzeme jako hraci ted udelat? (zkusit sepsat zakonik, pravidla, hierarchii atd atd.)
-Muzu ocekavat ze mi co jsem napsal GM team schvali? Odpoved dle me: NE.
-Takze vsechno co delam je spatne? Odpoved dle me: NE, jen je treba upravit tohle a tohle, aby to nemelo za nasledek tohle a tohle.
-Co muzeme udelat pro lidi,skrety,trpasliky,elfy.....? Souteze, turnaje (bratrsvo delalo, vim o tom), vypravy pro novacky, pomoc novackum s timhle a s timhle, specialni aukce na nejake predmety...
-Co udelat se spolecenskymi pravidly? Co treba udelat nejake plesy, hobiti bal, elfove by treba vyhlasily nejaky lov na urcenou zver (domluva s GM nejaky areal, NPC atd.) turnaje v lukostrelbe bla bla....
-Hmm a proc hraci nerespektuji autority? Proc se nerespektujeme sami na vzajem? Na tuhle otazku umim odpovedet, ale necham na vas abyste se na tim zkusili zamyslet. Je treba aby jak hraci tak i GM umeli ustoupit v nekterych situacich. V nekterych situacich to proste nepujde z duvodu ja nevim treba shardu, nebo co ja vim co se stanu, a na ans hracich bude to abychom se s tim smirily a hledali jinou cestu.

Tutorial pro GM Smile
Zlepsit komunikaci s hraci a to ve vsech smerech. Co se tyce skriptovani, bugovani apod. to mam pocit funguje velmi dobre. Cili hlavni cil ted bude ujasnit mezi QGM a hraci jak by meli fungovat vztahy mezi Ifrinem a jeho strazi a vami. Navic byl tam Terence na tom vykupu a ten si myslim ze je nadrazen hracum nebo ne? Je mozne ze se mylim, ale je potreba si ujasnit vztah i mezi touto postavou a radou.

Hmm...nejak jsem se rozepsal, obycejne tolik nepisi, ale MW ma potencial a byla by skoda ho zahodit jen kvuli tomu, ze se lide nedovedou domluvit.
Rimoy Agarnish - [Renom Ordo]
"Jen silný donutí osud. Slabého donutí osud sám." - Konfucius
najmy se pohly kdyz jsem se do toho pustil, kompetence rady se mi nepodarilo z nikoho vytriskat, rada vznikla jako ZNC(znouze cnost), protoze do ty doby se toho delo jeste min...... potrebujem mantinely aby jsme vedeli co si muzem dovolit o cem smime rozhodovat, co huz musime prenechat rt atd. atd.

rimoj ono to cloveka nebavi kdyz se dre v praci a prijde vecer utahanej domu a nemuze to co potrebuje vyresit s nekym, protoze nevim s kym, dotycny musi delat jiny veci, kdyz se do MW zazere zacne vyvadet manzelka ze ji zanedbavate atd atd.

jak bartolomej rika kdyz ze ze zabavy stane rehole je cas jit...... rikam to tu naposled, do rady jsem se nehrnul, kvuli rade stoji muj vlastni projekt radu Jondaly (teda nejen kvuli rade, ale i real zivotu)
Postoj obou strach chápu, ovšem nehodlám se k tomu v žádném případě vyjadřovat.

Připomenu jen jednu věc, kterou by měly brát v potaz obě strany - Quest byl v jednom GM nerealizovatelný. Vyvoďte si z toho vlastní závěr.

(Mimochodem toto byl Rimoyi důvod, proč se tě Raknai snažil v plánech spíše krotit.)

Do Snáře to nepůjde, není to literárně zajímavé a dějově relevantní. Možná to letmo zmíním, pokud budu popisovat navazující akce. Navíc jsem nemohl zůstat do konce, přišla mi přítelkyně.

Jsem rád, že jsem se questu mohl zůčastnit a jsem i v tomto ohledu spokojeným hráčem.

A vyjadřujte se stručněji, kdo to má číst.
Glumik : Aby si vedel ja nejsem kadet uz asi 2 dny, ja nestal celou dobu pred zadnym strazcem a ja nikoho neproklel driv nez zautocil
Horus - Gnom - Knez Boha Moradina
to je divny, tak kdo to poslal, ja zmackl esc misto targetu... omg Ohmy
Ja tomu rozumim Glumiku, rozumim tem duvodum. Obycejne nepisu tak dlouhe posty, ale jen proste nechci aby se to tu rozhadalo a zadupal se tak mozny obrovsky rust Manawydanu. Proto jsem napsal vse co jsem k tomu chtel rict, byt je to dlouhy az se za to stydim Smile
Ale uznejte ze by to byla vazne skoda, kdybyste se nepodporovali navzajem no ne?
Rimoy Agarnish - [Renom Ordo]
"Jen silný donutí osud. Slabého donutí osud sám." - Konfucius
Tady se hadate o questu, ale podle meho je to beta verze a dokud nebude chodit vse jak ma, meli by byt vsechny sily GM tymu vrzeny na odstraneni chyb a ne se rozmelnovat na poradani nejakych q. A jelikoz ti co tu hraji by se meli hlavne povazovat za testry, ne hrace, meli by vyzadovat odstranovani chyb ne poradani questu. Na ty prece bude casu dost az v ostre verzi.
Ja osobne si myslim, ze pokud by GM tym venoval sve sily jen na chyby je to tu mnohem dal.
Stopař a krotitel
Konečně někdo napsal co se stalo. Ještě si počkám na raport od Lithara, abych věděl co tím chtěl básník říci (co kvestem sledoval a co se vrtlo).
Vidím zde dva hlavní problémy:
1, Neuznání autority ze strany GM. Pokud to byly městské stráže, měli poslechnout příkaz člena Rady. Pokud to nebyly strážníci ale něčí bodyguardi, neměli se odvolávat na status stráže (a neměli to být guardi, pokud byli).
2, Neuznání autority ze strany hráčů. Pokud mi strážný řekne jděte odsud nebo nedělejte tohole, mám jít odsud nebo nedělat tohle. Pokud na mne strážný vytáhne zbraň, rozhodně to není důvod vzít svou a jít ho zrubat za tu opovážlivost. A především, pokud vám GM řekne dělejte tohle, máte dělat tohle - nedělá to pro svou zábavu, ale pro vaši. Pokud se vám to nelíbí, můžete od kvestu odejít, nikdo vás nenutí se ho účastnit.

Ad šlechtici, tituly apod.
Kvestovní GM potřebuje jistou autoritu, aby mohlo vést kvest/event. Těžko může přijít "já jsem Franta Ředkvička, však víte, ten farmář odvedle, víte, potřebuju pomoct získat artefakt Maska Teroru ze dna Despice!". V tomto případě byla potřeba postava která je "oprávněna" mít vlastní stráže, přebrat vězně z obecního vězení, hádat se s Radou. Ředkvička k tomu oprávnění jistě nemá. Proto je vytvořen šlechtic (nebo použit jiný, "historický"), který tyto věci může. Jenže... místo probíhajícího kvestu se začnou obě strany hádat kde se tu ten šlechtic vzal, jak je možné že ho stráže poslouchají, jak je možné že dočurá dál než Rada města... a veškerá atmosféra je v pytli.

Osobně si nemyslím že je potřeba zákoník nebo detailní výpis šlechticů včetně kompletního rodokmenu až do samotného Aa. Podle mě je potřeba trochu vzájemné úcty a pochopení. (z obou stran)
Nevěřte rase která se pořád usmívá. Něco s ní není v pořádku.
Mimochodem, Ifrín de alorniel nebyl vytvořenej teď a nenaházeli mu rare barvy a stráže, ten se angažoval už kdysy v betě 1. jen se teď vrátilo jedno GM a to bývala jeho oblíbená postavička, takže prostě comeback postavy kterou by lidi měli znát.
Jinak, u eventu sem nebyl, tak nemůžu nic posuzovat.

PS: jo a k tomu názoru že všichni GM maj pracovat na odstraňování chyb místo zábavy: Zaprvý bysme to všichni museli umět Smile a Zadruhý, nedělat pro vás Questy tak je vás tu sotva polovina a i ta by si stěžovala že se nudí...
Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly.

Žádný plán bitvy nevydrží střet s hráči...

Skok na fórum: