12.05.2012 v 16:59
Čest!
Sepsal jsem "pár" popisků. Bohužel to není setříděné, protože jsem to psal jak jsem na to narazil ve hře. Většina infa je z wikipedie, ale i když to tak nevypadá, tak to dalo dost práce. Akorát ty recepty jsou spíš můj odhad, protože ty dražší recepty nemám a neznám přesné složení. Ale to snad ani není účel popisu. Odměnu bych si nechal nabídnout, popřípadě bych si vybral ty expy. Díky.
Kořen ženšenu - Silný, dužnatý, vidlicově rozvětvený kořen vytrvalé byliny ženšenu pravého. Využívá se především v alchymii, ale také v magii.
Kořen mandragory - Silný, dužnatý, vidlicově rozvětvený kořen vytrvalé byliny mandragory lékařské. Využívá se jen v magii, protože je jedovatý.
Koření - Flakónek s pastou tmavší barvy s lehce pikantním aroma a česnekovou vůňí.
Zeleninová polévka - Svěží nezahuštěný zeleninový vývar se špetkou koření.
Pšeničná sláma - Vymlácené vyschlé stonky a stébla z pšenice vhodné pro krmení zvěře.
Jablko - Sytě červený plod jabloně k přímé spotřebě nebo k dalšímu zpracování.
Černá perla - Malý lesklý kulovitý předmět vzniklý uvnitř ústřice nebo perlorodky, tvořený uhličitanem vápenatým.
Květ divizny - Jasně žlutý květ divizny velkokvěté rostoucí na slunných místech. Použití v léčitelství.
Květ heřmánku - Bílé okvětní lístky heřmánku pravého okolo žlutě zbarveného květního lůžka. Použití v léčitelství.
List aloe - Jasně zelené podlouhlé dužnaté listy rostliny aloe se širokým využitím v lékařství.
Diamant(světle modrá) - Nejtvrdší přírodní minerál bílé až světle modré barvy. Používá se především ve šperkařství.
Safír(modrá) - Přírodní krystal minerálu zvaného korund. Má různé odstíny podle dalších příměsí. Používá se především ve šperkařství.
Jasanová šipka - Malý projektil o délce 8 až 13 coulů určený ke střelbě z kuše s kovovým hrotem.
Jasanový šíp - Projektil různé delky a šířky určený ke střelbě z luku. V přední části s kovovým hrotem a v zadní části se stabilizačními plochami z peří.
Dýmka - Dřevěný nástroj určený ke kouření, obvykle tabáku. Skládá se z hlavičky, v níž doutná kuřivo, a troubele zakončené náústkem, skrz níž kuřák vdechuje vzniklý dým.
Tabák - Produkt z listů rostliny tabáku. Určený ke kouření pomocí dýmky. Obsahuje různé povzbuzující látky.
Inkoust - Tekutá psací látka obsahující pigment nebo barvivo. Aplikuje se brkem nebo perem.
Listy rudolistu - Dlouhé listy rudé barvy z byliny zvané rudolist.
Psací pero - Seříznutý ptačí brk používaný ke psaní.
Olej - Kapalina různé barvy nerozpustná ve vodě.
Výtrusy - Organická struktura sloužící k rozmnožování rostlin nebo hub.
Malá svíčka - Malý válcovitý předmět sloužící jako zdroj světla. Skládá se z těla svíčky tvořeného včelím voskem nebo živočišným tukem a knotu z rostlinného materiálu.
Obřadní svíčka(červená) - Červený válcovitý předmět sloužící jako zdroj světla. Skládá se z těla svíčky tvořeného včelím voskem nebo živočišným tukem a knotu z rostlinného materiálu.
Velká svíčka(bílá) - Velký válcovitý předmět sloužící jako zdroj světla. Skládá se z těla svíčky tvořeného včelím voskem nebo živočišným tukem a knotu z rostlinného materiálu.
Pavučiny - Přírodní produkt tvořený pavouky s velkou pevností a pružností.
Ovocný koláč - Sladké pečivo kruhového tvaru připravené pečením těsta s přidaným ovocem.
Křesadlo - Zakalený kus uhlíkaté oceli zvaný též jako ocílka určený k rozdělávání ohně.
Posvěcená voda - Kapalina posvěcená knězem s pozitivním nábojem. Obavaná především nečistými tvory.
Prokletá voda - Kapalina prokletá knězem s negativním nábojem.
Ametyst - Přírodní polodrahokam fialové až purpurové barvy používaný především ve šperkařství.
Obsidián - Neprůsvitná přírodní hornina s ostrým lomem černé nebo šedé barvy vznikající při rychlém ochlazení lávy vodou. Nazývá se také jako sopečné sklo.
Malachit(světle zelené) - Přírodní minerál zelené barvy s vysokým obsahem měďi. Též zvaný jako skalní zeleň. Používá se především ve šperkařství.
Opál(jantarová) - Přírodní minerál považovaný za drahokam. Používá se především ve šperkařství, ale i jako talisman.
Rubín(červená) - Přírodní minerál minerálu zvaného korund s příměsí chromu. Typicky červené nebo růžové barvy. Používá se především ve šperkařství.
Smaragd(světle zelená) - Odrůda přírodního minerálu berylu zelené barvy. Používá se především ve šperkařství.
Banán - Ovoce protáhlého tvaru žluté barvy a sladké chuti. Plod banánovníku.
Hlávkový salát - Listová zelenina obvykle zelené barvy se svěží chutí.
Hruška(zelená) - Ovoce zelené barvy se sladkou chutí. Plod hrušně.
Chléb - Potravina výráběná pečením z mouky a dalších surovin. Typická hnědozlatá křupavá kůrka a měkká střídka uvnitř.
Ještěří maso - Živočišná svalovina s malým množstvím tuku červené barvy.
Klas kukuřice - Vrchní část rostliny kukuřice zvaná jako klas s typickými žlutými zrny. Slouží k výrobě olejů a dalšímu použití v kuchyňi.
Klobása - Trvanlivý výrobek z masa, vody, soli a koření. Upravený uzením nebo sušením.
Opečená krysa - Tepelně upravené maso z krysy.
Pečená drůbež - Pečené maso z vodní nebo hrabavé drůbeže. Lehce stravitelné, obvykle světlejší barvy.
Pečená plotice - Pečené maso z plotice obvykle připravované vcelku i s kůží. Dietní maso s drobnými kostmi.
Pečené maso - Pečené maso zlatavé barvy a vynikající chuti.
Pečené prasátko - Pečené prase zlatavé barvy a vynikající chuti. Ozdoba větších hostin nebo oslav.
Pečené vejce - Pečené vejce skládající se ze žloutku a bílku.
pečené žabí stehýnka - Pečené žabí stehnýka. Vyhlášené jídlo pro gurmány s malým obsahem tuku.
Plotice - Nedravá sladkovodní ryba menších rozměrů z čeledi kaprovitých. Má ze stran zploštělé tělo, stříbřité boky a tmavý hřbet i ploutve.
Pytlík pšeničného zrna - Pytlík s pšeničným zrnem. Používá se jako krmivo, potravina nebo surovina pro další zpracování. Vyniká jednoduchou skladovatelností a dlouhou trvanlivostí.
Skleněný džbán mléka - Výživná kapalina bílé barvy ve skleněném džbánu. Mléko tvoří samice savců jako zroj výživy pro svá mláďata.
Stroužek česneku - Hlízovitě ztloustlý listen česneku bílé barvy a silného aroma.
Sýr - Mléčný výrobek, který obsahuje mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Vyrábí se srážením mléka pomocí syřidla.
Syrová drůbež - Syrová svalovina s kůží z vodní nebo hrabavé drůbeže. Především ze slepic.
Syrové jehněčí stehno - Syrové stehno z mláděte od ovce. Vyniká výraznějším aroma.
Špek - Solené či vyuzené vepřové sádlo, potravina pocházející z prasete. Nazývá se taky jako slanina.
Šunka - Masný výrobek vyrobený z vepřového, či hovězího masa, upraveného dušením, sušením, nebo uzením.
Trs hroznů(fialové) - Sladké plody fialové barvy zvané taky jako bobule z révy vinné. Používají se k přímě spotřebě nebo výrobě vína.
Tuřín - Kořenová zelenina a krmná plodina. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova.
Tykev - Zelenina oranžové barvy. Zvaná též jako dýně. Tvořená z větší části vodou. Využívá se v kuchyni nebo také jako dekorace.
Krvavý mech - Výtrusná rostlina krvavé barvy s velkou schopnosti zadržovat vodu. Roste na stinných a vlhkých místech.
Litr jedlého oleje - Litr kapaliny různé barvy. Nerozpustný ve vodě. Určený do kuchyně.
Ohnivý lišej - Rostlina oranžovo-rudé barvy.
Pytlík mouky - Pytlík s rozmělněnou vnitřní částí obilného zrna s podílem otrub. Dále ze zpracovává především v pekárenství.
Včelí vosk - Přirozený produkt, který vzniká přestavbou medu a pylu v těle včel. Má široké použití v různých oborech.
Vejce - vajíčko plazů, ptáků a vejcorodých savců. Vzniká v těle samice z oplodněného vajíčka a obsahuje vše podstatné pro zrození a další vývoj jedince.
Vlna - textilní surovina ze srsti ovce domácí. Určená k dalšímu zpracování řemeslníky.
Bola - vrhací zbraň používaná hlavně k lovu zvěře. Skládá se ze dvou závaží spojených provazem.
Forma na těsto - Dřevený nástroj k vytvarování těsta do potřebného tvaru.
Glóbus - zmenšený model planety vyrobený ze dřeva.
Hrací kostky - sada hracích kostek v krabičce určená k zábavě nebo hazardu.
Jasanové dříky - hlavní část šípu nebo šipky různé délky vyrobená ze dřeva.
Kolovrátek - zařízení ke spřádání příze z textilní suroviny rostlinného nebo živočišného původu. Vzniká tak příze nebo nit.
Krejčovská panna - dřevěný model lidského trupu ke zkoušení nebo předvádění výrobků krejčího.
Malý hudební stojan - dřevěný stojan určený k držení menších knih nebo písemností.
Velký hudební stojan - dřevěný stojan určený k držení větších knih nebo písemností.
Model lodě - dřevěná zmenšenina lodě v určitém poměru k originální předloze.
Násada - dřevěný hranol určený jako podpěra k pěstování různých plodin.
Obuvnické kopyto - dřevěná forma, na níž se při ruční výrobě tvarují svršky bot.
Pochodeň - přenosná svítilna ve tvaru tyče. Tělo je vytvořené ze dřeva. Na horním konci je hořlavá látka jako olej nebo pryskyřice.
Rybářský prut(udice) - nástroj k lovu ryb tvořený z dřevěného těla, navíjecího mechanismu a háčku.
Topůrko - rukojeť ručního bicího či sečného nástroje. Je vyrobené ze dřeva.
Váleček na těsto - válcovitý dřevěný nástroj určený k rozvalování těsta.
Vývěsná tabule - dřevěná tabule na nohou nebo k zavěšení. Určená především k předávání zpráv nebo různých městských vyhlášek.
Flétna - dechový hudební nástroj vyrobený ze dřeva, který se vyvinul z píšťaly.
Harfa - strunný hudební nástroj vyrobený ze dřeva. Struny jsou umístěny kolmo na rezonátor.
Loutna - strunný hudební nástroj vyrobený ze dřeva s vydutým korpusem.
Lyra - strunný hudební nástroj vyrobený ze dřeva podobný malé harfě.
Tamburína - bicí jednoblanný hudební nástroj tvořený dřevěným bubínkem a rolničkami.
Květ máku - červěně zbarvený květ jednoleté rostliny máku.
List jitrocele - zeleně zbarvený podlouhlý list léčivé vytrvalé byliny. Využíván především pro své léčivé účinky.
Sůl - bílé nebo bezbarvé krystalky slané chuti.
Svazek jasanový šípek - Svazek šipek z jasanového dřeva do kuše o třiceti kusech.
Svazek jasanových šípů - Svazek šípů z jasanového dřeve do luku o třiceti kusech.
Obvaz - Kus látky, vhodné k obvazování zranění nebo zastavení krvácení.
Spacák - Podélný kus prošívané látky určený na spaní. Dobře drží teplo a dá se srulovat.
Toulec - Oválný kus kůže tvarované a sešité tak, aby se do ní daly uložit šípy nebo šipky. Má popruh k dobrému uchycení na tělo.
Houbový salát - kousky hub dobře vychucené kořením a dalšími přísadami.
Ovocný salát - kousky ovoce smíchané ve svěží pokrm z čerstvých surovin.
Pálivá pasta - načervenalá kořeněná pasta pikantní vůně i chuti.
Rybářské těsto - malé kuličky těsta s voňavým kořením a kukuřicí, na které rybáři lákají ryby. Před lovem připevněte na háček.
Sladké těsto - hladké sladké těsto vhodné k dalšímu zpracování do sladkých pokrmů.
Smažený kapr - smažené kousky kapra na oleji s trochou soli a koření.
Těsto - hladké těsto vhodné k dalšímu zpracování do pokrmů.
Tolstolobik v černé omáčce - kousky ryby v tmavé omáčce se zvláštním kořením.
Vdolek - malý kulatý kousek sladkého pečiva zlatavé barvy.
výtrusové těsto - hladké těsto s výtrusy vhodné k dalšímu zpracování.
Výtrusový chléb - Potravina výráběná pečením z mouky a dalších surovin. Typická hnědozlatá křupavá kůrka a měkká střídka uvnitř. Chleba může mít zelené zabarvení díky výtrusům.
Výtrusový vdolek - malý kulatý kousek sladkého pečiva s výtrusy zelenkavé barvy.
Zeleninový salát - kousky zeleniny smíchané ve svěží pokrm z čerstvých surovin.
Amur v pivní omáčce - kousky amura v lehké omáčce vonící pivem.
Dort - Vrchol cukrářského umění. Vyšší kus sladkého piškotového těsta kruhovitého tvaru. Voní medem a dalšími přísadami.
Houbová polévka - Hutná houbová polévka se špetkou koření.
Houbová polévka s výtrusy - Hutná houbová polévka s výtrusy a špetkou koření.
Jablkový koláč - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s jablky a medem.
Jeseter pěti vůní - Kousky jesetera na tajné směsi koření. Provoní celou krčmu.
Litr likéru -
Litr moštu - Litr žlutozelené tekutiny vyrobené vařením jablek a dalších přísad. Podle použitých surovin může mít lehce hořkou, kyselou nebo sladkou chuť.
Litr piva - Litr zlatavého moku. Voní chmelem a ječmenným sladem.
Marinovaný tuňák Kulhavého Boba - kousky tmavšího masa z tuňáka podle receptu Kulhavého Boba.
Masová polévka - Hutná masová polévka se špetkou koření.
Masový koláč s výtrusy - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s masem, výtrusy a kořením.
Masový koláč - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s masem a kořením.
Pečené jehněčí stehno - Kus pečeného masa z mladé ovce.
Štika na přírodní způsob - Kousky štiky s velice jemným dochucením.
Treska na pálivém koření - Kousky tresky v pikantní červené omáčce.
Tykvový koláč - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s tykví a kořením.
Broskev - Měkké ovoce sladké chuti, kulovitého tvaru žlutooranžové barvy s peckou uvnitř. Plod broskvoně.
Cibule - Bíle zbarvená tvrdá zelenina s tenkou slupkou medové barvy. Je známá svými silicemi a pikantní chuťí.
Mrkev - Kořenová zelenina oranžové barvy a sladké chuti. Má typicky zelenou nať.
Úhoř plněný česnekem - Kus ryby plněné česnekem s křupavou kůží.
Žralok - mošská paryba většího vzrůstu s torpédovitě protáhlým tělem. Mají drsnou kůži šedavé barvy a neobvykle vyvynuté čelisti.
Chmelové šišky - Hlávky zelené barvy s malými šupinkami a chmelovou vůňí. Používá se především k vaření piva.
Tabákové listy - širší větší listy zelené barvy. Dalším zpracováním z nich vzniká tabák.
Včelí med - hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv a výměšků hmyzu.
Kapr - sladkovodní velká ryba s vetšími šupinami a dvěma páry vousků.
Amur - sladkovodní ryba s podlouhlým tělem válcovitého tvaru. Hřbet je tmavozelený, boky zlatavé, břicho bílé.
Úhoř - ryba s dlouhým hadovitým tělem. Břišní ploutve jim chybí. Značnou část života tráví ve sladkých vodách, ale ke tření dochází zpravidla v moři.
Štika - sladkovodní dravá ryba s protáhlým torpédovitým tvarem těla a hřbetní ploutví posunutou téměř až k ocasní ploutvi.
Treska - mořská ryba rozličných velikostí s tělem pokrytým malými podlouhlými šupinami. Barva těla je různá a mění se s věkem.
Tuňák - mořská makrelovitá teplokrevná ryba, která může dorůstat velkých rozměrů.
Sepsal jsem "pár" popisků. Bohužel to není setříděné, protože jsem to psal jak jsem na to narazil ve hře. Většina infa je z wikipedie, ale i když to tak nevypadá, tak to dalo dost práce. Akorát ty recepty jsou spíš můj odhad, protože ty dražší recepty nemám a neznám přesné složení. Ale to snad ani není účel popisu. Odměnu bych si nechal nabídnout, popřípadě bych si vybral ty expy. Díky.
Kořen ženšenu - Silný, dužnatý, vidlicově rozvětvený kořen vytrvalé byliny ženšenu pravého. Využívá se především v alchymii, ale také v magii.
Kořen mandragory - Silný, dužnatý, vidlicově rozvětvený kořen vytrvalé byliny mandragory lékařské. Využívá se jen v magii, protože je jedovatý.
Koření - Flakónek s pastou tmavší barvy s lehce pikantním aroma a česnekovou vůňí.
Zeleninová polévka - Svěží nezahuštěný zeleninový vývar se špetkou koření.
Pšeničná sláma - Vymlácené vyschlé stonky a stébla z pšenice vhodné pro krmení zvěře.
Jablko - Sytě červený plod jabloně k přímé spotřebě nebo k dalšímu zpracování.
Černá perla - Malý lesklý kulovitý předmět vzniklý uvnitř ústřice nebo perlorodky, tvořený uhličitanem vápenatým.
Květ divizny - Jasně žlutý květ divizny velkokvěté rostoucí na slunných místech. Použití v léčitelství.
Květ heřmánku - Bílé okvětní lístky heřmánku pravého okolo žlutě zbarveného květního lůžka. Použití v léčitelství.
List aloe - Jasně zelené podlouhlé dužnaté listy rostliny aloe se širokým využitím v lékařství.
Diamant(světle modrá) - Nejtvrdší přírodní minerál bílé až světle modré barvy. Používá se především ve šperkařství.
Safír(modrá) - Přírodní krystal minerálu zvaného korund. Má různé odstíny podle dalších příměsí. Používá se především ve šperkařství.
Jasanová šipka - Malý projektil o délce 8 až 13 coulů určený ke střelbě z kuše s kovovým hrotem.
Jasanový šíp - Projektil různé delky a šířky určený ke střelbě z luku. V přední části s kovovým hrotem a v zadní části se stabilizačními plochami z peří.
Dýmka - Dřevěný nástroj určený ke kouření, obvykle tabáku. Skládá se z hlavičky, v níž doutná kuřivo, a troubele zakončené náústkem, skrz níž kuřák vdechuje vzniklý dým.
Tabák - Produkt z listů rostliny tabáku. Určený ke kouření pomocí dýmky. Obsahuje různé povzbuzující látky.
Inkoust - Tekutá psací látka obsahující pigment nebo barvivo. Aplikuje se brkem nebo perem.
Listy rudolistu - Dlouhé listy rudé barvy z byliny zvané rudolist.
Psací pero - Seříznutý ptačí brk používaný ke psaní.
Olej - Kapalina různé barvy nerozpustná ve vodě.
Výtrusy - Organická struktura sloužící k rozmnožování rostlin nebo hub.
Malá svíčka - Malý válcovitý předmět sloužící jako zdroj světla. Skládá se z těla svíčky tvořeného včelím voskem nebo živočišným tukem a knotu z rostlinného materiálu.
Obřadní svíčka(červená) - Červený válcovitý předmět sloužící jako zdroj světla. Skládá se z těla svíčky tvořeného včelím voskem nebo živočišným tukem a knotu z rostlinného materiálu.
Velká svíčka(bílá) - Velký válcovitý předmět sloužící jako zdroj světla. Skládá se z těla svíčky tvořeného včelím voskem nebo živočišným tukem a knotu z rostlinného materiálu.
Pavučiny - Přírodní produkt tvořený pavouky s velkou pevností a pružností.
Ovocný koláč - Sladké pečivo kruhového tvaru připravené pečením těsta s přidaným ovocem.
Křesadlo - Zakalený kus uhlíkaté oceli zvaný též jako ocílka určený k rozdělávání ohně.
Posvěcená voda - Kapalina posvěcená knězem s pozitivním nábojem. Obavaná především nečistými tvory.
Prokletá voda - Kapalina prokletá knězem s negativním nábojem.
Ametyst - Přírodní polodrahokam fialové až purpurové barvy používaný především ve šperkařství.
Obsidián - Neprůsvitná přírodní hornina s ostrým lomem černé nebo šedé barvy vznikající při rychlém ochlazení lávy vodou. Nazývá se také jako sopečné sklo.
Malachit(světle zelené) - Přírodní minerál zelené barvy s vysokým obsahem měďi. Též zvaný jako skalní zeleň. Používá se především ve šperkařství.
Opál(jantarová) - Přírodní minerál považovaný za drahokam. Používá se především ve šperkařství, ale i jako talisman.
Rubín(červená) - Přírodní minerál minerálu zvaného korund s příměsí chromu. Typicky červené nebo růžové barvy. Používá se především ve šperkařství.
Smaragd(světle zelená) - Odrůda přírodního minerálu berylu zelené barvy. Používá se především ve šperkařství.
Banán - Ovoce protáhlého tvaru žluté barvy a sladké chuti. Plod banánovníku.
Hlávkový salát - Listová zelenina obvykle zelené barvy se svěží chutí.
Hruška(zelená) - Ovoce zelené barvy se sladkou chutí. Plod hrušně.
Chléb - Potravina výráběná pečením z mouky a dalších surovin. Typická hnědozlatá křupavá kůrka a měkká střídka uvnitř.
Ještěří maso - Živočišná svalovina s malým množstvím tuku červené barvy.
Klas kukuřice - Vrchní část rostliny kukuřice zvaná jako klas s typickými žlutými zrny. Slouží k výrobě olejů a dalšímu použití v kuchyňi.
Klobása - Trvanlivý výrobek z masa, vody, soli a koření. Upravený uzením nebo sušením.
Opečená krysa - Tepelně upravené maso z krysy.
Pečená drůbež - Pečené maso z vodní nebo hrabavé drůbeže. Lehce stravitelné, obvykle světlejší barvy.
Pečená plotice - Pečené maso z plotice obvykle připravované vcelku i s kůží. Dietní maso s drobnými kostmi.
Pečené maso - Pečené maso zlatavé barvy a vynikající chuti.
Pečené prasátko - Pečené prase zlatavé barvy a vynikající chuti. Ozdoba větších hostin nebo oslav.
Pečené vejce - Pečené vejce skládající se ze žloutku a bílku.
pečené žabí stehýnka - Pečené žabí stehnýka. Vyhlášené jídlo pro gurmány s malým obsahem tuku.
Plotice - Nedravá sladkovodní ryba menších rozměrů z čeledi kaprovitých. Má ze stran zploštělé tělo, stříbřité boky a tmavý hřbet i ploutve.
Pytlík pšeničného zrna - Pytlík s pšeničným zrnem. Používá se jako krmivo, potravina nebo surovina pro další zpracování. Vyniká jednoduchou skladovatelností a dlouhou trvanlivostí.
Skleněný džbán mléka - Výživná kapalina bílé barvy ve skleněném džbánu. Mléko tvoří samice savců jako zroj výživy pro svá mláďata.
Stroužek česneku - Hlízovitě ztloustlý listen česneku bílé barvy a silného aroma.
Sýr - Mléčný výrobek, který obsahuje mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Vyrábí se srážením mléka pomocí syřidla.
Syrová drůbež - Syrová svalovina s kůží z vodní nebo hrabavé drůbeže. Především ze slepic.
Syrové jehněčí stehno - Syrové stehno z mláděte od ovce. Vyniká výraznějším aroma.
Špek - Solené či vyuzené vepřové sádlo, potravina pocházející z prasete. Nazývá se taky jako slanina.
Šunka - Masný výrobek vyrobený z vepřového, či hovězího masa, upraveného dušením, sušením, nebo uzením.
Trs hroznů(fialové) - Sladké plody fialové barvy zvané taky jako bobule z révy vinné. Používají se k přímě spotřebě nebo výrobě vína.
Tuřín - Kořenová zelenina a krmná plodina. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova.
Tykev - Zelenina oranžové barvy. Zvaná též jako dýně. Tvořená z větší části vodou. Využívá se v kuchyni nebo také jako dekorace.
Krvavý mech - Výtrusná rostlina krvavé barvy s velkou schopnosti zadržovat vodu. Roste na stinných a vlhkých místech.
Litr jedlého oleje - Litr kapaliny různé barvy. Nerozpustný ve vodě. Určený do kuchyně.
Ohnivý lišej - Rostlina oranžovo-rudé barvy.
Pytlík mouky - Pytlík s rozmělněnou vnitřní částí obilného zrna s podílem otrub. Dále ze zpracovává především v pekárenství.
Včelí vosk - Přirozený produkt, který vzniká přestavbou medu a pylu v těle včel. Má široké použití v různých oborech.
Vejce - vajíčko plazů, ptáků a vejcorodých savců. Vzniká v těle samice z oplodněného vajíčka a obsahuje vše podstatné pro zrození a další vývoj jedince.
Vlna - textilní surovina ze srsti ovce domácí. Určená k dalšímu zpracování řemeslníky.
Bola - vrhací zbraň používaná hlavně k lovu zvěře. Skládá se ze dvou závaží spojených provazem.
Forma na těsto - Dřevený nástroj k vytvarování těsta do potřebného tvaru.
Glóbus - zmenšený model planety vyrobený ze dřeva.
Hrací kostky - sada hracích kostek v krabičce určená k zábavě nebo hazardu.
Jasanové dříky - hlavní část šípu nebo šipky různé délky vyrobená ze dřeva.
Kolovrátek - zařízení ke spřádání příze z textilní suroviny rostlinného nebo živočišného původu. Vzniká tak příze nebo nit.
Krejčovská panna - dřevěný model lidského trupu ke zkoušení nebo předvádění výrobků krejčího.
Malý hudební stojan - dřevěný stojan určený k držení menších knih nebo písemností.
Velký hudební stojan - dřevěný stojan určený k držení větších knih nebo písemností.
Model lodě - dřevěná zmenšenina lodě v určitém poměru k originální předloze.
Násada - dřevěný hranol určený jako podpěra k pěstování různých plodin.
Obuvnické kopyto - dřevěná forma, na níž se při ruční výrobě tvarují svršky bot.
Pochodeň - přenosná svítilna ve tvaru tyče. Tělo je vytvořené ze dřeva. Na horním konci je hořlavá látka jako olej nebo pryskyřice.
Rybářský prut(udice) - nástroj k lovu ryb tvořený z dřevěného těla, navíjecího mechanismu a háčku.
Topůrko - rukojeť ručního bicího či sečného nástroje. Je vyrobené ze dřeva.
Váleček na těsto - válcovitý dřevěný nástroj určený k rozvalování těsta.
Vývěsná tabule - dřevěná tabule na nohou nebo k zavěšení. Určená především k předávání zpráv nebo různých městských vyhlášek.
Flétna - dechový hudební nástroj vyrobený ze dřeva, který se vyvinul z píšťaly.
Harfa - strunný hudební nástroj vyrobený ze dřeva. Struny jsou umístěny kolmo na rezonátor.
Loutna - strunný hudební nástroj vyrobený ze dřeva s vydutým korpusem.
Lyra - strunný hudební nástroj vyrobený ze dřeva podobný malé harfě.
Tamburína - bicí jednoblanný hudební nástroj tvořený dřevěným bubínkem a rolničkami.
Květ máku - červěně zbarvený květ jednoleté rostliny máku.
List jitrocele - zeleně zbarvený podlouhlý list léčivé vytrvalé byliny. Využíván především pro své léčivé účinky.
Sůl - bílé nebo bezbarvé krystalky slané chuti.
Svazek jasanový šípek - Svazek šipek z jasanového dřeva do kuše o třiceti kusech.
Svazek jasanových šípů - Svazek šípů z jasanového dřeve do luku o třiceti kusech.
Obvaz - Kus látky, vhodné k obvazování zranění nebo zastavení krvácení.
Spacák - Podélný kus prošívané látky určený na spaní. Dobře drží teplo a dá se srulovat.
Toulec - Oválný kus kůže tvarované a sešité tak, aby se do ní daly uložit šípy nebo šipky. Má popruh k dobrému uchycení na tělo.
Houbový salát - kousky hub dobře vychucené kořením a dalšími přísadami.
Ovocný salát - kousky ovoce smíchané ve svěží pokrm z čerstvých surovin.
Pálivá pasta - načervenalá kořeněná pasta pikantní vůně i chuti.
Rybářské těsto - malé kuličky těsta s voňavým kořením a kukuřicí, na které rybáři lákají ryby. Před lovem připevněte na háček.
Sladké těsto - hladké sladké těsto vhodné k dalšímu zpracování do sladkých pokrmů.
Smažený kapr - smažené kousky kapra na oleji s trochou soli a koření.
Těsto - hladké těsto vhodné k dalšímu zpracování do pokrmů.
Tolstolobik v černé omáčce - kousky ryby v tmavé omáčce se zvláštním kořením.
Vdolek - malý kulatý kousek sladkého pečiva zlatavé barvy.
výtrusové těsto - hladké těsto s výtrusy vhodné k dalšímu zpracování.
Výtrusový chléb - Potravina výráběná pečením z mouky a dalších surovin. Typická hnědozlatá křupavá kůrka a měkká střídka uvnitř. Chleba může mít zelené zabarvení díky výtrusům.
Výtrusový vdolek - malý kulatý kousek sladkého pečiva s výtrusy zelenkavé barvy.
Zeleninový salát - kousky zeleniny smíchané ve svěží pokrm z čerstvých surovin.
Amur v pivní omáčce - kousky amura v lehké omáčce vonící pivem.
Dort - Vrchol cukrářského umění. Vyšší kus sladkého piškotového těsta kruhovitého tvaru. Voní medem a dalšími přísadami.
Houbová polévka - Hutná houbová polévka se špetkou koření.
Houbová polévka s výtrusy - Hutná houbová polévka s výtrusy a špetkou koření.
Jablkový koláč - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s jablky a medem.
Jeseter pěti vůní - Kousky jesetera na tajné směsi koření. Provoní celou krčmu.
Litr likéru -
Litr moštu - Litr žlutozelené tekutiny vyrobené vařením jablek a dalších přísad. Podle použitých surovin může mít lehce hořkou, kyselou nebo sladkou chuť.
Litr piva - Litr zlatavého moku. Voní chmelem a ječmenným sladem.
Marinovaný tuňák Kulhavého Boba - kousky tmavšího masa z tuňáka podle receptu Kulhavého Boba.
Masová polévka - Hutná masová polévka se špetkou koření.
Masový koláč s výtrusy - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s masem, výtrusy a kořením.
Masový koláč - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s masem a kořením.
Pečené jehněčí stehno - Kus pečeného masa z mladé ovce.
Štika na přírodní způsob - Kousky štiky s velice jemným dochucením.
Treska na pálivém koření - Kousky tresky v pikantní červené omáčce.
Tykvový koláč - Nízký oválný koláč s křupavým okrajem s tykví a kořením.
Broskev - Měkké ovoce sladké chuti, kulovitého tvaru žlutooranžové barvy s peckou uvnitř. Plod broskvoně.
Cibule - Bíle zbarvená tvrdá zelenina s tenkou slupkou medové barvy. Je známá svými silicemi a pikantní chuťí.
Mrkev - Kořenová zelenina oranžové barvy a sladké chuti. Má typicky zelenou nať.
Úhoř plněný česnekem - Kus ryby plněné česnekem s křupavou kůží.
Žralok - mošská paryba většího vzrůstu s torpédovitě protáhlým tělem. Mají drsnou kůži šedavé barvy a neobvykle vyvynuté čelisti.
Chmelové šišky - Hlávky zelené barvy s malými šupinkami a chmelovou vůňí. Používá se především k vaření piva.
Tabákové listy - širší větší listy zelené barvy. Dalším zpracováním z nich vzniká tabák.
Včelí med - hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv a výměšků hmyzu.
Kapr - sladkovodní velká ryba s vetšími šupinami a dvěma páry vousků.
Amur - sladkovodní ryba s podlouhlým tělem válcovitého tvaru. Hřbet je tmavozelený, boky zlatavé, břicho bílé.
Úhoř - ryba s dlouhým hadovitým tělem. Břišní ploutve jim chybí. Značnou část života tráví ve sladkých vodách, ale ke tření dochází zpravidla v moři.
Štika - sladkovodní dravá ryba s protáhlým torpédovitým tvarem těla a hřbetní ploutví posunutou téměř až k ocasní ploutvi.
Treska - mořská ryba rozličných velikostí s tělem pokrytým malými podlouhlými šupinami. Barva těla je různá a mění se s věkem.
Tuňák - mořská makrelovitá teplokrevná ryba, která může dorůstat velkých rozměrů.