28.01.2015 v 02:35
(28.01.2015 v 01:16)Fujiwara napsal(a): Stigu kašlem na to, máme na to jiný pohled. Nemůžu popírat určitý přínos moderního zpracování. Krom toho většině lidem se to stejně líbí a to je asi hlavní věc. Akorát jsem chtěl říct, že mě osobně se takové zpracování nelíbí a uvedl jsem důvody. Diskutovat by se o tom dalo asi dlouho, ale dva pohledy budou dva pohledy.OK. Vyjádřím se tedy jen k tomu konci.
(28.01.2015 v 01:16)Fujiwara napsal(a): Ano, já jsem starý web kritizoval to je pravda. Nicméně moje představa byla v něčem jiném. A to hlavně v obsahu webu, ve zrušení wiki(tříštění infa, kvůli kterému jsem se několikrát s lidma pohádal). Prosazoval jsem RP kroniku jako hlavní prioritu webu. Lepší propagaci Manawydanu ve smyslu ukázat lidem co tady máte za vymoženosti jako třeba klient, farmaření a tuny dalších systémů. Tehdy jsem udělal celé téma na fóru na "žádost" Mariny, ale fórum se promazává, takže nic. Nikdy mi nevadilo to, že web není přes celou plochu nebo tak něco. Vadilo mi, že jste nebyli schopní pořádně prodat MANAWYDAN. Šli jste cestou toho, že web skoro zamrzl nebo se moc nevyvíjel a zvolili jste cestu wikipedie. Podle mě totiž tehdy v té době podobné změny mohli lidi přitáhnout, ať už to byla krachlá Morie nebo hodně velký odchod lidi z Kelevaru.K tomu jen dodám, že tu práci co tady píšeš může dělat prakticky kdokoliv. Tvorba obsahu (textové informace, grafika, média, video atd.), na to nepotřebuješ mnoho znát či umět ve smyslu faktických informací a technikálií (berte s rezervou, dostanu se k tomu).
Možná se neshodnem na koncepci informačních zdrojů (což není nic divného), ale minimálně na tu wiki to může dávat prakticky kdokoliv (tedy i hráč). Což je mimojiné taky jedna z výhod té zatracované wiki určené pro organizované uspořádání rozsáhlejších zdrojů informací (nevhodné pro formát prezentačního webu, jehož cílem je konverze - tedy jak ty píšeš "prodávat")..
Ale ten zájem o tohle je malý, nějaký byl, ale spíš mizivý v celkovém měřítku.
Tolik asi k mému názoru na web.
Pokud chci prodávat, tak proboha aspoň nebudu míchat
marketing (dojmy) - prezentační web
s rozsáhlými informacemi (fakta, technikálie) - wiki
..to nedělá dobrotu hned z několika důvodů:
a) Každý ten informační zdroj má naprosto jiný cíl a jinou konverzi: u wiki je to uspokojit čistě informační potřebu (fakta) a u prezentačního webu je to uspokojit potřebu provozovatele webu "prodat" svůj produkt - marketing (dojmy, pohled).
Otázka tu nestojí, jestli já ti chci prodat surovou technickou informaci, jaké se cpou na wiki. Nechci. Informace neprodávám.
Takže pokud to trochu přeženu: jestli ti ta informace stojí za to, že si ji chceš vydělat (něco se naučit), běž si pro ni na wikipedii (zas tak těžké to není).. Pokud ti za to nestojí, tak je pro tebe defakto stejně bezcenná a reálně nemáš žádnou informační potřebu - problém vyřešen.
b) Jsem poučen o tom, že:
pokud půjdeš na reálnou online prezentaci produktu stylem roku 2003 a na technikálie a rozsáhlé zdroje informací prostřednictvím umístění na (pseudo-)prezentační web, tak toho moc neprodáš, ani příliš mnoho lidí účelně nepoučíš a ještě na tom propálíš řádově desítky až stovky hodin, než si všimneš, že je něco špatně.
Moje motivace k tomu abych se v koncepci těch informačních zdrojů nemýlil je, že pokud budu k vědě/technice přistupovat pouze na základě jakéhosi pohledu, tak mě to bude stát velké zdroje s negativním výsledkem (to jsou potenciálně velmi rizikové řádově desítky hodin práce za to co hráč stihne napsat v pár řádcích na fóru).
Jestli někdo chce prodávat (tvořit obsah/grafiku atd.), tak je tu volné pole působnosti, ale prosím neměňme si tu role, marketér nemůže na základě svého pohledu mluvit do koncepčních otázek informačních technologií a informační vědy - věcí, kterým vcelku nerozumí.. ale já třeba zas nemám grafický talent, abych to dokreslil svépomocí..
Já nemůžu házet na web svoje kresbičky, protože se jim pak lidi posmívají..
Tak proto ještě není nový hezký web, protože neumím kreslit, a není ta tuna informací a záznamů v kronice, protože zas tolik času na to tvůrčí psaní mi už nezbývá a není nikdo jiný, kdo by to přímo udělal. Protože když by bylo potřeba, aby se někdo zabýval pohledem (obsah, grafika), tak mi místo toho předloží jakousi s nadsázkou "informační koncepci" (založenou na pohledu). Když se ptám, jak mám něco udělat, tak akorát čtu, že teď je to špatně (a to ještě ke všemu něco úplně jiného, než na co jsem se ptal). Ale reálně málokdy použitelnou informaci nazpátek dostanu, jen že se to nelíbí nebo co bývalo hezčí před nějakou dobou a že tehdy to vůbec byly lepší časy (to byl vtip).
Takhle ovšem nikdy nic neprodáme. Přitom bysme mohli, protože evidentně tu prodeji, grafice, tvůrčí činnosti a tvorbě obsahu samotného rozumí víc lidí.. jenom je málokdy možné se bavit konkrétně, že společně za tu noc, dvě noci, nebo třeba řádově desítky hodin práce dotáhneme do konce abysme na to byli hrdí a ne že jen něco zrušíme nebo zboříme (aby se to v nějaké iluzorní budoucnosti dotáhlo k dokonalosti, která však nikdy nenastane, protože nebude kdo by to udělal).
A to mě mrzí, názorů si cením a nejde mi o to se tu pohádat, protože tu práci bysme dělali jen pro sebe a něco by z toho mohlo být a každý by dělal jen to, čemu rozumí a tak by i finální produkt a jeho prezentace byli mnohem kvalitnější.
Tento příspěvek je myšlen spíše obecně.
PS: Každopádně ale zohlednit pohledy na věci (výlučně) ve věcech, na které je pohled relevantní projev názoru, to je v plánu a proto tu taky ta diskuze je..
Takže pokud mi někdo nadiktuje čísla barev nebo hodí nějaké obrázky či něco takového nebo pokud si někdo napíše o přístup do wiki, není problém něco poměnit, ale na nějaké větší věci mimo moje obory je potřeba větší kus práce někoho, kdo to umí a je ochotný to udělat..