Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 3 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včerejší quest v Isharském přístavu
Ja sem tady kratce, neznam tady GM apod a je to mozna dobre, abych mohl napsat objektivne co se tam asi tak delo a nepovedlo.

Nejdriv zacnu tou "nepripravenou pudou".
Ono je lehke rict nepripravena puda, kdyz si ji vlastne ani sami nechcete prirpavit. Za tu dobu co jsem tu, cca 14 dnu, tak jsem videl minimalni snahu rady. Ocenuji to co delaji elfove ci trpaslici (nabirani novych tvari, byt treba pres world chat, ale da se to tolerovat), ocenuji to co udelal ted Horian s armadou Isharionu atd. to je vsechno fajn, ale co je mozna horsi je to, jak se nekteri (ne vsichni) ale nekteri chovaji IG. Kdyz vemu priklad viz nedavny "konflikt" mezi Horianem a ted doufam, ze to napisu spravne Colwynem (Helmita). On si clovek neziska respekt a autoritu jen levelem nebo pozici a nejakym titulem, ale tim jak se chova mezi osobami IG(ber vsechno, hobiti, elfove,trpaslici atd.). Treba nazorny priklad byla posledni schuze, jako postavu Rimoye jste ji nikdo neznal, krom Mira, ktereho jsem nasel v dole a SAM se mi predstavil. Proto jsem se automaticky s omluvou za vyruseni na rade predstavil. A co bylo vasi odpovedi? Ze by nic? Nikdo se mi obratem nepredstavil, coz jsem celkem nepredpokladal, doufal jsem ze reknete alespon jmena. Nenadavam vam, nenarazim, naztrapnuju vas ted, ale prece jako Rada Isharionu by mela mit nejake zpusoby a jak pise Glumik spolecenske chovani nebo ne Wink

Co se tyce tech pravidel, zakoniku atp. na co se ted Glumik odvolava. Ano je to pravda, chybi to tu a chybi to tu zatracene moc a Glumik ma v tom pravdu. Je tu ale jedno velke ALE. Chybi to tu, ALE jak vsichni rikate, GM team ma spoustu jinych a dulezitejsich veci na reseni. Nevidim duvod PROC by mel GM team nebo questari vyhlasovat nejakou soutez o sepsani zakoniku nebo pravidel, hierarchie apod. Neprijde mi to jako stastne reseni. Spis by to melo byt na NAS, respektive na VAS na Rade, aby jste to vy sami sepsali a delali nejake ja nevim, aukce, vylety pro novacky, zaucovani do ruznych veci atd atd. Byt v Rade nebo v nejake podobne funkci neni rozhodne zabava, ale je to predevsim ZAVAZEK a ZODPOVEDNOST za to jak ve hre bude vypadat spolecnost.

Zase na druhou stranu musim rict, ze se to deje vsude a musim rict ze i tady je chyba v komunikaci mezi hraci a questari. QGM jsou v pozici, jak bych to rekl, manageru a vy jste jejich podrizeni momentalne. Vy jste naopak IG jakysi manageri ve vztahu obyc hraci vs Rada Isharionu. Obe skupiny maji zodpovednost a v obou skupinach jsou chyby v komunikaci. Navic musim zminit, ze delat quest: Nahazet NPC, zabit, vybrat poklad -> konec questu...no..je to spis quest ne-quest (tim se nechci navazet do toho, kdo to delal, jen jsem to zminil).

Navic dalsi vec. Jak tady, tak na jinych shardech prevazuji mladsi hraci. Kdyz jsem ja zacinal s UO (nekdy pred 8-9 lety), tak prumerny vek hracu na jednom nejmenovanem RP shardu (Andaria to rozhodne nebyla, to jeste ani neexistovala) byl +/- 20 let a mezi GMs mam pocit dokonce 25 nebo i vice. Je treba hrace zacit vychovavat, protoze je toto mlady shard s velkym potencialem. Ale hraci zde jsou vychovani resit vsechno predevsim bojem, hadanim se o pravomocich misto toho aby se snazili vymyslet jak v tomto pripade, kapitana nejak vyklickovat. Rozhodne a na to muzeme vsichni ZAPOMENOUT, ze vsechno pujde vyresit bojem. Musim rict, ze jsme s Raknaiem zahrali supr hru, zatimco se vsichni hadali o pravomocich a podobnych ptakovinach, my jsme se snazili neco vymyslet, vymyslet neco o cem nemaji GM ani tucha abychom je mohli nejak prekvapit, predcit aby i my hraci bychom jim pripravili zapeklitou situaci. Doufam, ze to Raknai napise do topiku "Snar" co jsme resili a vymysleli, abyste i vy si o tom mohli precist. A zase tu narazim na dalsi vec. PROC tu nebyl zadny topik, ktery tenhle dlouho trvajici quest resil? PROC jsem musel ja, jako zelenac na tomto shardu do vas hustit abyste neco napsali? Proc se toho chopil Raknai, ktery neni v Rade? Spise to mela byt vase prace, prace Rady Isharionu abyste neco sepsali Wink

Navic cely quest by vypadal uplne jinak, kdyby tam tech QGM bylo vice a kazdy by mel u sebe 3-4 NPC guardy. Je mi jasne ze jako Rada Isharionu byste se bourili a vzpirali i tak, ale rozhodne si troufnu rict, ze by si nikdo z vas nedovolil na ne zautocit jentak Wink Ale ano, je to chyba Lithara, ze na to byl sam a mel by si priste vzit k ruce dalsi min. jednoho QGM.

Nechci vas nijak hanit, nebo se s vami rozhadat, dost by me to mrzelo, ale je treba si to trochu prebrat a zamest si take pred vlastnim prahem a jen GM tohle posralo, GM tamhleto neni, tohle chybi, tohle musite udelat atd Wink

Tak nejak zaverem, GM vam dali nejake pozice a ocekavali ze se zacnete o mesto starat, coz se deje (snaha o bydleni pro obcany, ruzna uskupeni atd atd, to vsechno snad registruju a nacetl jsem si o tom neco), ale (hmm zacinam tuhle spojku nemit rad) je treba abyste to delali nikoliv pro odmeny od GM Wink Vinu vidim na obou stranach a je treba aby se z toho obe strany poucily. Kdyz ani vy ani GM nebudou delat chyby, pak vse bude stat na mrtvem bode a nic se nikam neposune, ale je dulezite si ty chyby uvedomit, probrat a prodiskutovat. Proto se i celkem divim, ze Lithar napsal jako prvni post, coz tedy musim dost ocenit. Cekal jsem prvni rev od hracu a jeste tentyz vecer.

Takze jakysi navod pro radu z meho pohledu
(ne nejsem prezident zemekoule, ani namysleny bohaty frajirek, jen mam zkusenosti, ke kterym kazdy za cas dojde za nejaky cas)
Polozte si otazky a nejaky TO-DO list.
-Co muzeme jako hraci ted udelat? (zkusit sepsat zakonik, pravidla, hierarchii atd atd.)
-Muzu ocekavat ze mi co jsem napsal GM team schvali? Odpoved dle me: NE.
-Takze vsechno co delam je spatne? Odpoved dle me: NE, jen je treba upravit tohle a tohle, aby to nemelo za nasledek tohle a tohle.
-Co muzeme udelat pro lidi,skrety,trpasliky,elfy.....? Souteze, turnaje (bratrsvo delalo, vim o tom), vypravy pro novacky, pomoc novackum s timhle a s timhle, specialni aukce na nejake predmety...
-Co udelat se spolecenskymi pravidly? Co treba udelat nejake plesy, hobiti bal, elfove by treba vyhlasily nejaky lov na urcenou zver (domluva s GM nejaky areal, NPC atd.) turnaje v lukostrelbe bla bla....
-Hmm a proc hraci nerespektuji autority? Proc se nerespektujeme sami na vzajem? Na tuhle otazku umim odpovedet, ale necham na vas abyste se na tim zkusili zamyslet. Je treba aby jak hraci tak i GM umeli ustoupit v nekterych situacich. V nekterych situacich to proste nepujde z duvodu ja nevim treba shardu, nebo co ja vim co se stanu, a na ans hracich bude to abychom se s tim smirily a hledali jinou cestu.

Tutorial pro GM Smile
Zlepsit komunikaci s hraci a to ve vsech smerech. Co se tyce skriptovani, bugovani apod. to mam pocit funguje velmi dobre. Cili hlavni cil ted bude ujasnit mezi QGM a hraci jak by meli fungovat vztahy mezi Ifrinem a jeho strazi a vami. Navic byl tam Terence na tom vykupu a ten si myslim ze je nadrazen hracum nebo ne? Je mozne ze se mylim, ale je potreba si ujasnit vztah i mezi touto postavou a radou.

Hmm...nejak jsem se rozepsal, obycejne tolik nepisi, ale MW ma potencial a byla by skoda ho zahodit jen kvuli tomu, ze se lide nedovedou domluvit.
Rimoy Agarnish - [Renom Ordo]
"Jen silný donutí osud. Slabého donutí osud sám." - Konfucius

Příspěvky k tématu
RE: Včerejší quest v Isharském přístavu - od Rimoy - 21.02.2009 v 14:39

Skok na fórum: