(21.06.2017 v 13:19)Pilgrim napsal(a): Ono ve hře podat protinávrh na snížení trestů je docela problém. Když někdo navrhne ve hře snížení trestu za zlodějinu, je v podstatě usvědčený zloděj.Jinak v Isharu, pokud vím, je mimo peněžní pokuty trest jednoho reálného dne. Jinak sám hraju zloděje a stěžovat si na to, že tresty jsou moc vysoké, je blbost. Nikdo hráče netrestá za to, že hraje svou postavu. Trestají ho za to, že porušuje zákon. To je rozdíl mezi RP trestem a systémovým trestem, které tady nikdo moc nerozlišuje. Já osobně s vězením souhlasím.
Ono už se toho na základě individuální RP dohody dělalo spousta.
Tresty se po RP komunikaci již trestané osobě v minulosti snižovaly, prostě proto, že poskytla hodnověrné vysvětlení, hezky jsme si zahráli a byla to svým způsobem i odměna za kvalitní hru a RP. Některé tresty se i rušily zcela, prostě proto, že mi někdo OOC sdělil, že se uklikl a omylem zaútočil na stráž, nebo něco takového. Tuším v jednom nebo dvou případech si potrestaný dohodl individuální změnu trestu na práci v kamenolomu, namísto vězení. Přitom povinnost vyjít vstříc neexistuje, to je jen chuť tu nějak rozumně fungovat, aby byli pokud možno všichni spokojení (a to i včetně zlodějů).
Ale tohle všechno opravdu aktuálně je nutné dohodnout individuálně a něco z toho musí i realizovat GM (kamenolom), systémově to formou automatu (zatím) nejde.
Dohodnout se dá leccos, jen prostě se tomu musí věnovat nějaká píle a čas a přijít s konkrétním požadavkem, nestačí jen neurčité "štve mě, že jsem 4 dny ve vězení, udělej s tím něco". Když tě to štve, udělej s tím něco ty, sorry jako. Buď dojednat výhodu jen pro sebe, nebo s širší hráčskou podporou pro všechny. Ale v obou případech není na místě čekat, že hlavní aktivita by měla vzejít ze strany samosprávy. Zájem samosprávy je:
a) pragmaticky: získat co nejvíc peněz do pokladny (ono i ty stráže, sklad, vězení atd. se platí každý měsíc a nejsou to malé peníze... nemluvě o stavění nových domů);
b) ideologicky: zajistit kriminalitu limitně se blížící nule (aby "ti bezúhonní" žili v bezpečném městě).
A k tomu samozřejmě není prostředkem to, že budeme z vlastní iniciativy vyvíjet aktivitu pro co možná nejnižší tresty, ačkoliv přesvědčit k ústupkům se každý rozumný člen samosprávy obvykle nechá.
Ale to s tím RP jednáním ve hře jsem dával spíš jen jako příklad toho, jak si tu můžeme dělat procesní obtíže, pokud nebude vůle si vzájemně vyhovět. A hlavně jsem tím chtěl naznačit, že samosprávu v tomto případě nikdo ani nekontaktoval, nemluvě o tom, že s nějakým konkrétním návrhem, tudíž mi přijde trochu nefér hovořit o nedostatcích na její straně. Když si představím, že bych na fóru nečetl úplně všechno a že diskuze nad tresty v Cyproně je v tomto tématu off topic (tohle téma patří systémovým trestům - pravidla shardu), tak jsem vlastně nějaké nářky ani nemusel zaregistrovat.
Já jsem poměrně benevolentní na formality a tak pokud se tu předloží návrh s podporou (klidně i formou palečků), nebudu dělat obstrukce jen kvůli tomu, že mi to nikdo nepředložil ve hře a nepřivedl si těch 5 dalších lidí, aby ho osobně podpořili. V tomhle jsem zas realista a nemám tendenci požadovat nemožné, i když by se tím krásně dalo sabotovat jakékoliv volání po změně, která jde defakto proti zájmům města.
Valerie (Semper Fidelis) - kovářka, drátenice a slévačka, vévodkyně Cyprony