Manawydan Fórum

Úplná verze: Noob Dotazy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Citace:b) Ultima je již v úpadku, lze vysledovat na online stavech i všude jinde, my jsme z toho vyšli ještě relativně dobře, protože místo poklesu z 350 hráčů na 35 hráčů tu máme pokles dejme tomu z 35 hráčů na 5 hráčů (a to úplně opomíjím, že nárazově je sem schopno nalogovat třeba i 15-20 lidí).

Na české scéně jste určitě jedni z těch, kteří to odnesli nejméně. Nicméně o Ultimu jako takovou rozhodně zájem neupadá tak rychle, aspoň ne tak rychle, jak spolu s tím bobtná poptávka i nový potencionální player base. V posledních dvou letech vystoupilo celkem pět velkých UO shardů, které měli a některé stále mají, kolem 700-1200 klientů v ohniskových hodinách. Jejich komunity jsou funkční , ne kvůli jejich kvalitě, ale holému počtu. Co se týče opravdové konkurence, což se týká roleplay hardcore shardů, máte co se týče technické stránky (interface, custom client!,perks, vendors) špičkovou kvalitu. To co máte tady, a nabízíte českým roleplayerům, je v porovnání s např. Teiravonem druhé generace naprosto neporovnatelné.


Citace:e) Lidi potřebujou někoho, kdo je potáhne. Takový tu hádám momentálně nikdo není. To byli v minulosti hráči jako Alvin, hráči jako Bumhug, hráči jako Drathart, hráči jako Mir.. ba dokonce v dobách mého častého hraní kdy sem ani nebyl GM i na mnou - tedy čistě hráčem - pořádaný (!) event přišlo nějakých snad 20 lidí. A to nebylo tehdy na hráčský event nic ojedinělého. Takže co na tom z pozice hráče nejde?!
Většina roleplay shardů funguje na principu několika hráčů jako tahounů celkové komunity. To, co charakterizuje roleplayovou komunitu je však také vybudování unitárního a zábavného lore, což je většinou i protknuto s dovolováním hráčům organizovat  a být fundamentálními články v dějišti daného shardu. Teiravon s tímto umí pracovat skvěle, Andaria se mi také zdála, že dokázala dobře linkovat příběhy postav, že hráčské postavy byly reálné politické entity, ale na té jsem již dlouho, dlouho nebyl a jejich počty dokazují, že problematika shardů v české kotlině je samozřejmě spojena i s jinými faktory.


Citace:b) jestli jsou ještě hráči schopní udělat nějaké malilinkaté herní dění sami pro sebe i pro ostatní (*popichuje* dřív to šlo, ale dnešní móda asi je říkat, že to možné není.. je pro to název - alibismus);
Musím se přiznat, že jsem nikdy neměl moc chuť prohlubovat malilinkatá herní dění v případě, že mi neseděl "větší" herní obraz. Tento "větší" herní obraz se skládá ze dvou faktorů. Jeden je metaherní, a tedy faktor populace. Ma cenu to, co dělám a to co hraji s ohledem na populaci shardu/mé rasy? Nevím jestli je to patrné, ale provést postavu z 1. levelu na 20.level je poměrně velká časová investice a faktor populace je klíčový z hlediska roleplay-oriented myšlení. Menší populace přináší ale i své výhody, např. v pozici toho že se člověk může chopit politického rozhodování za svoji rasu, je takzv. v "ohnisku" toho co se vůbec může v danou chvíli s danou rasou dít, viz. Gheed. Další důležitý faktor je  narativ příběhu shardu a jeho progrese. V tomto bodě je můj osobní ( a vím, že je poměrně úchylně náročný) problém. Až na tématiku Bolesti mám problém s originalitou "tvořeného" světa, většina hráčských postav bere své postavy tak, že je zapojují do lore světa jen okrajově, či v mezích nutných potřeb, ale nevrací nic do světového lore ze sebe (jinak to bylo za Cyprony, vím), politika či politická rivalita mezi rasami, či mezi městy není. Král gabriel je nesmrtelný a dodává tak poměrně bezčasému zoufalství korunu. Oceňuji práci rasových gm, ale práce s rasovými městy zachranuje komunity v komunitě, nikoliv tu hlavní. Vše je tak rozdrobené, že se sám občas bojím, že když lognu, tak se rozdrobím. Spousta věcí na mne působí tak, jako kdyby byla ukotvena ve vzduchu, visela nezávisle na jakémkoliv ději, nebo jako kdyby byla prostě mrtvá. Občas se mi zdá, že do hlavní narativní linie (boj s Bolestí?) ani nic přidávat nechci, Bolest jako tématika je hráči herně i neherně daleko vzdálenější, než všudepřítomná "hráčská" prázdnost a nehybnost světa. Většina roleplay sekvencí jsou stejně "situační" roleplaying. A i ty se kvalitativně mění na něco jiného. Z náhodného setkání se stává triumf hraní roleplayera = aspoň jeden hráč na interakci! Tato událost  vytvoří aspon projednou časovou bublinu, kde se vpravdě opět čas nachvilku posune!
Mám problém definovat cíle, které žijou bez hráčské komunity, takové cíle musím mít zasazené v celkové sympatii ke světu, či k prvkům, které dávají smysl. Bez dynamického světa mi v něm nezůstává smysl.
(11.02.2015 v 09:52)monty napsal(a): [ -> ]kde jsou ty časy avelliona, mayi, suleho, gobruga a nazgela kdy elfové byli elfové a orci nebyli JEN pvpeři Angry

PRYČ
A bohužel musím říct, že když se to zrovna Tobě nelíbí, tak máš smůlu.
Nebudu překopávat svůj postoj k elfům jen proto, že se to někomu nelíbí. (a není to většina elfů)
Asi tak jako Gheed nebude jen tak hrát mírumilovnýho orka ke spokojenosti všech.
Na druhou stranu chápu, že to ani nebyla otázka, nýbrž jen rýpnutí. Wink

Jinak ano, přesuňte to někdo jinam, protože už to zvrhává v debatu o ho*ně - že to musím napsat takhle..
Jeden problém a plno rozdílných názorů.

Edit: Btw, kdyby Vám to tak kecalo ve hře jak na fóru, tak je ve hře kurňa hezky a nebudete
řešit takový kraviny, jako se řeší v poslední době furt.. poměřte si e-pindíky, logněte a bude to ok
Dál se už do této diskuze radši nebudu vyjadřovat..
ani sem moc nechtěl rýpat jako spíš poukázat na rozdílnost postojů vice lidí k různým rasám/povoláním...proto sem tam citoval tu pilgrimovu větu...a neříkám že ten tvůj styl ala thranduil taky nemá něco do sebe...jen mi chybí ti elfové kteří si vážili života a například pytláky na svém území by spíš vyhnali než zmasakrovali...upřímně řečeno...taky zrovna nehraju archetypního warra, mága, elfa, zloděje, hraničáře...ale to asi zrovna ty víš...
Podle Fánë Laurë nemůžeš soudit všechny elfy. Biggrin Navíc oni to udělali za nějakým účelem. Bonbon tomu, kdo to uhodne.
(11.02.2015 v 14:16)Halli napsal(a): [ -> ]
Podle Fánë Laurë nemůžeš soudit všechny elfy. Biggrin Navíc oni to udělali za nějakým účelem. Bonbon tomu, kdo to uhodne.

Chtěli si tímto chováním udobřit orky, aby je mohli uctívat a otročit jim!
(11.02.2015 v 12:43)Gheed napsal(a): [ -> ]Jinak co se tady pořád oháníš jakousi pvp postavou, ja žadne pvp nehraju a nechtěj abych tady začal ukazovat jak vyadá čisté pvp, to by tady zas každy s pvp flagem fňukal od rána do večera.

Dlouhosáhle se s tebou o tom hádat nehodlám, ale napíšu jen tohle. Když někdo dojede za hráčem a začne mu mávat sekerou před obličejem s tím, že buď mu dá peníze, nebo ho zabije, říkám tomu jen PvP postava.

Jinak teď už ne k tobě, ale mám svoje zkušenosti s PvP takové, že ork se mě pokouší v dole znásilnit. Omráčím ho. Ork se zvedne, bez okolků do sebe naleje lektvar a pokusí se mě napadnout znovu. Zabiju ho. Ork si doběhne pro svoje věci, uteče a do dvou minut to dojde žalovat. Jaký to mělo celé RP význam? Žádný. Zabil jsem ho a přesto z toho mám akorát víc potíží, než kdybych si na začátku dal AFK, nechal orka, ať si zaemotuje nad mou postavou a pak bych odešel, jako by se nic nestalo. Takhle jen můžu čekat, kdy buďto ten ork, nebo Bumhug z toho budou odvozovat reakci.
S tím máváním to nebylo jen tak, předcházely tomu tebou vedeme provokace, alá plížíme se před Bumhugem, provokujeme ho, nakonec začnem utíkat dokud nás nechytne, odpovíme mu na otázku otázkou a jupí jou, budem čekat že tě jen pohladí po vláskách. Biggrin

Do dneška nevím co jste to tam s prominutím onanovali, Bumhug by tě zbil tak či tak, nezavazně na tom co jste kdesi dělali v dole. Nic proti tobě, ale sám vím, že tvůj styl hraní je velmi podobný tomu bumhugovému, rovněž jako prvni napadáš, když dojde na ostrá slova. Smile Nezvažoval jsi někdy hrát orka ? Biggrin
Žádné provokace nebyly, prostě jsem tamtudy procházel a tys tam byl. Prostě jsem se ti ztratil, protože jsem věděl, co se chystáš dělat. Nevšímal jsem si tě a šel jsem dál. Pak jsem se prostě tamtudy zase vracel. Už jen ta tvoje poznámka na chatu: " Kam se podělo moje kapesné?" mluví za hodně. Krom toho, PvP jsem inicioval fakt jen jednou a v té situaci si za tím stojím. O mé hře fakt nevíš vůbec nic..
Hm, tvuj nazor, tvoje verze, ale jestli taháš globál do RP, pak s tebou už nemám o čem diskutovat. Wink
Ano, potom jsem se pohádal, vím. Nechal jsem se vyprovokovat, mrzí mě to. Každopádně s tebou jsem nechtěl mít nic co dočinění, prostě jsem procházel. Na to, abych se na tebe bezdůvodně z dálky díval a čekal, až mě uvidíš, se dost nenudím.
(11.02.2015 v 12:54)Tasticka napsal(a): [ -> ]
Citace:b) Ultima je již v úpadku, lze vysledovat na online stavech i všude jinde, my jsme z toho vyšli ještě relativně dobře, protože místo poklesu z 350 hráčů na 35 hráčů tu máme pokles dejme tomu z 35 hráčů na 5 hráčů (a to úplně opomíjím, že nárazově je sem schopno nalogovat třeba i 15-20 lidí).

Na české scéně jste určitě jedni z těch, kteří to odnesli nejméně. Nicméně o Ultimu jako takovou rozhodně zájem neupadá tak rychle, aspoň ne tak rychle, jak spolu s tím bobtná poptávka i nový potencionální player base. V posledních dvou letech vystoupilo celkem pět velkých UO shardů, které měli a některé stále mají, kolem 700-1200 klientů v ohniskových hodinách.
Já se obávám, že tento světový trend se české kotlině vyhne a zašlá sláva tu obnovena nebude. Tohle jsou čísla, o kterých tu nemá v prostředí českojazyčné Ultimy vůbec smysl mluvit.. Vylízat se z "krize", která obnáší v tomhle měřítku třeba 200 lidí je trochu jiné, než se vylízat ze stavu 2 lidí. 200 lidí není žádná krize, to je životaschopná komunita, která by mohla žít klidně dlouhé roky, ostatně ty velké české shardy s tím kdysi takhle žily.
DP1, Endor atd. - tyhle shardy už se ale na svých pár set hráčů nikdy zpátky nedostanou, protože aktuálně ty počty už dlouhodobě přestávají být životaschopné a myslím, že to většina lidí tak nějak tuší. S těma lidma třeba z DP1 jsem v kontaktu dodnes a i oni už dávno tu bláhovou naději a pohled skrz růžové brýle na vidinu stovek hráčů dávno ztratili.

(11.02.2015 v 12:54)Tasticka napsal(a): [ -> ]Většina roleplay shardů funguje na principu několika hráčů jako tahounů celkové komunity. To, co charakterizuje roleplayovou komunitu je však také vybudování unitárního a zábavného lore, což je většinou i protknuto s dovolováním hráčům organizovat  a být fundamentálními články v dějišti daného shardu. Teiravon s tímto umí pracovat skvěle, Andaria se mi také zdála, že dokázala dobře linkovat příběhy postav, že hráčské postavy byly reálné politické entity, ale na té jsem již dlouho, dlouho nebyl a jejich počty dokazují, že problematika shardů v české kotlině je samozřejmě spojena i s jinými faktory.

Nojo, ale na politickou entitu se musíš vypracovat a to něco stojí. Vím o čem mluvím, sám jsem to za hráče z nuly dělal dvakrát.. A pak si klidně můžeš lore oblasti, zákony, státní zřízení, zázemí, armádu tvořit k obrazu svému. Ono i co se lore týče by tu každý mohl něco sepsat bez ohledu na funkce, stačilo by, když to dává smysl.. Někteří už to dělali a vzniklo z toho pár hezkých článků na wiki.

(11.02.2015 v 12:54)Tasticka napsal(a): [ -> ]Musím se přiznat, že jsem nikdy neměl moc chuť prohlubovat malilinkatá herní dění v případě, že mi neseděl "větší" herní obraz. Tento "větší" herní obraz se skládá ze dvou faktorů. Jeden je metaherní, a tedy faktor populace. Ma cenu to, co dělám a to co hraji s ohledem na populaci shardu/mé rasy? Nevím jestli je to patrné, ale provést postavu z 1. levelu na 20.level je poměrně velká časová investice a faktor populace je klíčový z hlediska roleplay-oriented myšlení. Menší populace přináší ale i své výhody, např. v pozici toho že se člověk může chopit politického rozhodování za svoji rasu, je takzv. v "ohnisku" toho co se vůbec může v danou chvíli s danou rasou dít, viz. Gheed. Další důležitý faktor je  narativ příběhu shardu a jeho progrese. V tomto bodě je můj osobní ( a vím, že je poměrně úchylně náročný) problém. Až na tématiku Bolesti mám problém s originalitou "tvořeného" světa, většina hráčských postav bere své postavy tak, že je zapojují do lore světa jen okrajově, či v mezích nutných potřeb, ale nevrací nic do světového lore ze sebe (jinak to bylo za Cyprony, vím), politika či politická rivalita mezi rasami, či mezi městy není. Král gabriel je nesmrtelný a dodává tak poměrně bezčasému zoufalství korunu. Oceňuji práci rasových gm, ale práce s rasovými městy zachranuje komunity v komunitě, nikoliv tu hlavní. Vše je tak rozdrobené, že se sám občas bojím, že když lognu, tak se rozdrobím. Spousta věcí na mne působí tak, jako kdyby byla ukotvena ve vzduchu, visela nezávisle na jakémkoliv ději, nebo jako kdyby byla prostě mrtvá. Občas se mi zdá, že do hlavní narativní linie (boj s Bolestí?) ani nic přidávat nechci, Bolest jako tématika je hráči herně i neherně daleko vzdálenější, než všudepřítomná "hráčská" prázdnost a nehybnost světa. Většina roleplay sekvencí jsou stejně "situační" roleplaying. A i ty se kvalitativně mění na něco jiného. Z náhodného setkání se stává triumf hraní roleplayera = aspoň jeden hráč na interakci! Tato událost  vytvoří aspon projednou časovou bublinu, kde se vpravdě opět čas nachvilku posune!
Mám problém definovat cíle, které žijou bez hráčské komunity, takové cíle musím mít zasazené v celkové sympatii ke světu, či k prvkům, které dávají smysl. Bez dynamického světa mi v něm nezůstává smysl.
Asi chápu.. To je holt asi problém, ale vzpomínám si, že před těma pár lety nám tohle nikomu moc nevadilo nebo byla situace jiná a prostě jsme hráli a pořádali. Bolest asi tehdy nebyla něco vzdáleného. Mohla prakticky kdykoliv udeřit, byla skoro za branama.
Nevím, třeba je to tím, že ta hlavní zápletka už je spíš jen taková pohádka pro děti, že někde tam daleko na severu/západu/východě je nějaká Bolest a děda si vzpomíná, že je špatná. Smile Už to nikoho netlačí a jediný smysl to má právě pro ty rasové komunity, které se jí potřebují zbavit, aby se dostaly "domů". Nic moc palčivého.
Jinak na politickou rivalitu se dívám jinak - hodně těch jednání na vyšší úrovni jsem se za hráče i GM přímo účastnil a rivalita je prakticky to jediné, co na nejvyšší diplomatické úrovni existuje, pokud se tedy zrovna vůbec něco děje.. Smile

A kdo říká, že král je nesmrtelný? Kdo ho kdy naposled viděl? Opravdu ještě žije?
Na druhou stranu co by se změnilo jeho smrtí, respektive tím, že by o ní byla spravena veřejnost?
Tohle je ale spíš takové tápání a myslím že tady spíš střelba naslepo. Nějak nevidím žádná potenciální východiska a smysl ve změně zrovna tohoto statutu quo. Král stojí v pozadí a tak maximálně komentuje a vydává výnosy, děj tu tvořili, s hráči byli ve styku a svět ovlivňovali vždycky spíš pěšáci a "nižší management".. a to bez ohledu na to, jestli bude vládnout Gábin nebo Pepík.
Ano, samozřejmě by se na postavě krále a na dalším vývoji této vrcholné politiky, která běžného smrtelníka zasahuje pouze minimálně, dalo postavit nějaké RP a nějaký děj, taková možnost koncepčně už existuje. Ale mě to momentálně přijde zrovna jen jako další rozmělňování toho hlavního děje a další chytání se stébla, které jen odvede pozornost. Dlouhodobá perspektiva naprosto nulová, krom toho, že se změní jedno jméno na jiné.
Tohle je pro běžného hráče jen kosmetika, protože život v podzámčí to následně prakticky nezasáhne a z dlouhodobého hlediska nějaké hlavní dějové linie je to zcela bezcenné téma, je to jen pouhá potenciální epizoda s minimálním dopadem na budoucnost a celkový obraz světa.
Tím samozřejmě neříkám, že by se na téhle vařené nudli nedalo tahat hráče třeba rok. Ale já osobně to považuju za zbytečné odvádění pozornosti a samoúčelnou slepou uličku.

Tady je zkrátka potřeba jít hlavně do jádra a do toho, co mělo být tou hlavní zápletkou.. Kosmetika je zajímavá, ale v porovnání s tímhle jen čistě volitelná. Král je kosmetika asi tak jako český prezident - můžem nadávat, že je takový a makový, ale jeho vliv na naše každodenní životy se blíží nule.
Podle mě téma Bolesti už prostě začíná být vzhledem k jejímu značnému odstranění dosti vyčerpané a je otázka, zda se nezačít poohlížet po něčem, co zaujme i nečleny těch rasových komunit. Protože nikoho jiného už Bolest téměř nijak netíží a perspektiva toho, že na tom půjde založit děj zajímavý pro celý shard se podle mého názoru právě s odstraňováním Bolesti čím dál tím víc rozplývá.
Na neexistenci Bolesti nebo na jméně nového krále toho zkrátka asi moc nepostavíme.
Tohle by ale nemělo být nějaké alibi, že dokud se tak nestane, tak všichni založíme ruce a budem čekat na spásu, takže moje původní zpráva je stále vysoce aktuální a nějak nevidím způsob, jak se obejít bez aktivity více lidí. Smile
Tohle vsechno jen proto, ze jsem si stezoval na nedostatek deni v nezaheslovanych castech fora? Diky kluci Smile
Chytrolíni, mám už delší dobu jistý problém. Aneb nejde mi ve hře nahrát avatar, nějak podivně se mi to seklo. Jen v náhledu se mě pořád ukazuje htto:// a nejde to nijak přepsat celým odkazem .. Angry
htto:// mi zní jako vadný protokol. Smile Takže vymazat ani přepsat to vůbec nejde jo? Hoď sem jméno postavy, třeba to půjde přes [props.
Bumhug Waaghar Smile Smile Smile
Vynulováno URL..
Ja sa chcem spýtať, rada by som k domčeku pristavila ešte 2 tie tičky na priviazavanie zvieratiek a napojila ich na krmítka. Ktoré GMko mám prosím ohľadne tohto kontaktovať?
Napiš page z daného místa s žádostí o ty sloupy. Pokud Ti extrémně záleží na zcela přesné lokaci, napiš souřadnice ([where) pro oba sloupy rovnou do page, v opačném případě to GM hodí jak uzná za vhodné v blízkosti místa odeslání zprávy.
Cena je tady, na konci ceníku: http://wiki.manawydan.cz/doku.php?id=wik...eb#ostatni
Libovolné GM by Ti mělo potom udělat k domku stavební kontejner podle ceníku, po odevzdání surovin by se Ti měly objevit ty kůly.
ďakujem ^^
Ako je to s fresh expami? Ja pobijem tak polovicu bezhlavcov a už sa mi zníži prísun expov (na postave Lyann Vey, farmárka, zabíjam pomocou čierneho medveďa).